Оправданите Павката и Църо по делото “Наглите” осъдиха държавата на по 15 хил.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7601221 www.24chasa.bg
ПАВЕЛ ПЕТКОВ-ПАВКАТА (на преден план)

Заради процеса единият се развел с жена си, другият отслабнал с 40 кг

Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Църо, които бяха обвинени и оправдани през 2014 г. за участие в групата за отвличания “Наглите”, осъдиха прокуратурата да им плати по 15 хил. лв. обезщетение.

Решенията на Софийския апелативен съд (САС) излизат почти по едно и също време и за 2-мата. С тях магистратите увеличават компенсациите с 5 хил. лв. от това, което им бе присъдил Софийският градски съд.

Искът на Павката е за общо 1,6 млн. лв. за имуществени и неимуществени вреди. Заради делото “Наглите” той е бил задържан незаконно 2 г. и 4 месеца.

Пред съда бившата му съпруга твърди, че на 22 декември 2009 г. спецчастите на МВР нахлули в дома им, разбивайки вратата, за да го закопчаят. Казва още, че двете им деца, тогава на 8 и 15 г., се изплашили. Павката бил повален на земята с белезници и удрян с електрошок. Той крещял и всички в семейството изпитвали ужас. Докато бил зад решетките, Петков бил потиснат, плачел и споделял, че иска да се самоубие. Заради това жена му го напуснала и се развели. А в училище децата му наричали “Наглите”. Съдебният състав с председател Нели Куцкова приема, че повдигането на обвинението и задържането са причинили на Павката душевни страдания, неудобства и терзания. Магистратите отчитат и че преди да влезе в ареста, той имал хроничен хепатит C, който зад решетките се влошил.

Съдът обаче подчертава, че Павката не е публична личност, която се ползва с авторитет в обществото. Не е оставен без значение и фактът, че срещу него има 6 влезли в сила присъди. Първите му са като непълнолетен от 1990 г.

Църо, който също бе оправдан по делото “Наглите”, съди прокуратурата за 400 хил. лв. обезщетение. Състав на САС с председател Ася Събева приема, че вредите за него са в размер на 15 хил. лв. По делото става ясно, че когато бил задържан, той не пожелал майка му да го посещава, за да не ѝ стане лошо.

“Бил притеснен, потиснат, изплашен, отслабнал около 40 кг, станал необщителен”, установява САС. И добавя, че заради делото “Наглите” Църо станал асоциален и познатите и приятелите му се отдръпнали. “Вън от това други вреди по делото не са доказани”, казва съдът.

Магистратите отхвърлят твърдението му, че не можел да си намери постоянна работа заради обвинението. “Не е ясно къде точно е работел той преди повдигане на обвинението”, аргументира се съдът.

Делото “Наглите” приключи окончателно през 2014 г. И досега в затвора са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца.