Горски стопанства не спрели сеч въпреки чумата по свинете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7603009 www.24chasa.bg
Дърводобивът е прекратен във всички горски стопанства съгласно заповедта на министъра. Тя гласи, че всички горскостопански дейности се прекратяват при обявяване на инфектирана зона. Областните епизоотични комисии решават дали да има изключение на тази заповед. В шест области са решили да не спрат към този момент да не прекратят тези дейности. Там според Маринов има огнища на АЧС. "Те са на място, всеки си преценява ситуацията на място", каза той. Маринов обясни, че има 12 заповеди за ограничав

Протестиращи стопани питат премиера дали икономически интереси надделяват над мерките срещу заразата

Горски стопанства не спрели сеч въпреки чумата по свинете

Въпреки африканската чума по свинете, заради която ще бъдат унищожени близо 130 000 прасета, в някои области в страната не е спрян дърводобивът въпреки риска от разнасяне на заразата.

В тези райони има открити огнища, но сечта продължава. Това стана ясно от думите на директора на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов пред БНР. Той уточни, че дърводобивът е прекратен във всички горски стопанства съгласно заповед на министъра на земеделието Десислава Танева.

“Областните епизоотични комисии решават дали да има изключение на тази заповед. Те са на място, всеки си преценява ситуацията”, коментира Маринов. Въпросните комисии вземали решение кои са неотложните дейности. В тях участват и представители на нашите държавни предприятия по места - от горските и държавните ловни стопанства, каза Маринов.

Той обясни, че има 12 заповеди за ограничаване на горските територии, които са инфектирани. “Има и земеделски територии. А прибирането на реколтата също е неотложна дейност”, допълни Маринов.

В Шумен са решили да се разреши дърводобивът само за седмица, даде пример той. Направена е организация за осигуряване на дървесината на населението там преди отоплителния сезон.

“Колкото по-рано се закупи дървесината, толкова е по-ефективна при отоплението. Аз апелирам, ако някой не си е закупил, да го направи, да я нареже, да изсъхне, да престои един месец на открито в горещото време, за да може да е по-ефективна при нейното изгаряне през зимните месеци”, каза той.

Преди това протестиращи стопани от с. Крушаре, които отказват да заколят прасетата си, изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и министър Танева. В него те посочват, че надделявали икономически интереси, поради това дърводобивът не е спрян въпреки чумата по свинете. Фермерите искат отговор от премиера дали това е така.

Над 90% от домашните прасета в общините от Пазарджишка област са умъртвени по заложените превантивни мерки за борба с чумата по свинете. Това съобщи зам. областният управител Йордан Кожухаров в понеделник. До момента на територията на региона не е констатиран случай на чума. От вторник ветеринарни специалисти започват проверки на личните стопанства, за да установят дали всички животни са умъртвени. Ветеринарите трябва да обиколят 77 населени места и да проверят 1800 стопанства. През септември стопаните ще получат и обещаните по 300 лв. за децинфекция.

При откриването на лова на летен прелетен дивеч в събота, зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев инструктира ловците как да спазват мерките, за да не разнасят заразата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на