Несебър вади Черната Богородица, пред която папа Франциск произнесе молитвата “Царица Небесна”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7605070 www.24chasa.bg
Хиляди ще се включат в традиционното шествие на чудотворната икона на Богородица в Несебър.

Според поверието тя помага за лечение най-много на психични заболявания и при жените да заченат

Хиляди българи от всички краища на страната ще се включат днес в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица преди утрешния празник на Несебър.

Колоната ще се предвожда от Сливенския митрополит Йоаникий и започва от древните порти, минава през централните улици в Стария град, за да стигне до “Успение Богородично”, където се съхранява.

Тази година тържествата в черквата ще бъдат още по-тържествени заради 125-годишнината от официалното му освещаване. Всяка година шествието се превръща в истинска атракция за чужденците, някои от които също се включват в процесията.

Чудодейната икона “Света Богородица - Владетелката на живота” датира от XIII век. Известна е още като “Черната Богородица” заради тъмните цветове, с които е изписана.

Според преданията чудотворната ѝ сила многократно е спасявала града през вековете и затова се смята за покровителка на Несебър.

Изографисана е във византийски стил и се смята, че е била пренесена от Атон. Поверието гласи, че помага за лечението на много болести, но най-много силата ѝ се проявявала при психични заболявания и на жените да заченат. За първи път иконата напусна пределите на Несебър преди 8 г., когато бе пренесена за 2 седмици в гръцкия град Неа Месемврия.

Тази година българката католическа църква подари на папа Франциск при гостуването му в България копие на несебърската икона. Неслучайно светият отец произнесе молитвата “Царица Небесна” пред несебърската “Света Богородица”, която бе изнесена на централно място на площада пред Катедралния храм “Св. Александър Невски”. Черната Дева е била любима на Анджело Ронкали като апостолически легат в България в периода от 1925 до 1934 г., който после става папа Йоан XXIII, е носил нейно копие до последния си ден.

Богомолци носят 4 км иконата от Бачково

Рамка от африканско дърво пази реликвата

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Иконата на Богородица в Бачковския манастир е смятана за чудодейна, тъй като е помогнала на много болни да оздравеят. Част от свидетелствата за мистериозните изцеления се пазят в хрониките на обителта. Разказани са от самите хора, когато са идвали в манастира, за да благодарят за чудесата, станали с тях.

Реликвата е рисувана през XI в. Според легендата тя е открита през 1601 г. на Велика събота от две пастирчета в местността Клувията, която е недалеч от обителта. Момчетата видели огнен стълб, а когато го приближили, забелязали икона на Божията майка. Занесли я

в манастирската

черква, където

я сложили

на иконостаса

На следващата сутрин обаче изчезнала. Докато монасите се чудели къде е, в храма влязъл стар изповедник.

“Присъни ми се Богородица. Каза ми, че иконата се е върнала в Клувията, защото иска да стои до входа на църквата. Думите бяха: “Аз съм дошла да пазя вас, а не вие мен.”  

На втория ден на Великден изображението на Богородица било пренесено отново в манастира с лития и поставено отдясно на входа на централната църква, до гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, където стои до днес.

Оттогава всяка година на втория ден от Великден иконата се изнася от манастира и с литийно шествие се носи до Клувията. По традиция венеца от живи цветя плете 80-годишната софиянка Люба Попова. Тя твърди, че не се налага да търси лекар - Богородица винаги помага.

Със светинята вярващите изминават около 4 км пеша, като се редуват да носят платформата, на която е поставена. Богомолците са убедени, че участието в литията ще им донесе здраве и късмет.

“От няколко години изнасяме копие на Богородица, тъй като оригиналът е в специална рамка от африканското дърво ироко, за да не прониква влага, и не бива да се мести. Това не разколебава поклонниците. Истинският християнин знае, че

всяка икона

е чудодейна,

стига вярата

да е силна”,

казват от Бачково.

Слава на чудотворно има и изображението на Божията майка от асеновградския храм “Св. Богородица Благовещение”. Известна е като “Рибната” заради купола си, наподобяващ люспи на риба. Смята се, че иконата “Богородица Елеуса” (Милостива) помага при болести и за зачеване.

Реликвата е обсипана от златни синджири, дарени от вярващи, които са се сдобили с рожба или са оздравели мистериозно и са се отървали от тежки операции. В Асеновград наричат иконата “Бързата Света Богородица”, тъй като много хора намират разрешение на проблемите си, след като са я докоснали.

Арбанашката Божия майка помага за зачеване

След молитва жените слагат монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ги е чула

ДИМА МАКСИМОВА

Стотици българи и чужденци се стичат всяка година на Голяма Богородица в Арбанаси, за да целунат чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица. Иконата се изнася пред църквата на манастира “Успение Богородично” на храмовия празник и остава през целия ден, за да могат всички да се докоснат до нея. От предишната вечер цели фамилии от региона, Добрич, София, Пловдив, Ловеч, Русе, Габрово, Варна идват, за да преспят край лековития образ, носят животни и продукти на манастира и участват в приготвянето на курбана.  

За иконата “Света Богородица Троеручица” се смята, че притежава свръхестествена сила и помага при различни болести. Обкованата със сребро светиня се намира в обителта, строена по времето на Асеневци.

Според преданието Божията майка се явила на атонски монах иконописец и му наредила нейната икона да бъде пренесена в Търново в манастир, посветен на Света Богородица. Веднага с пристигането иконата проявила своето чудотворство, като излекувала детето на богат търговец.

Когато турците наближили Търновград,

иконата била

скрита в земята

Минали векове и манастирът и неговата светиня били покрити от забрава, но всяка година на празника Успение Богородично местни хора се събирали на това място.

Образът на Св. Богородица сам напомнил за себе си. Едно овчарче пасяло стадото си там и дочуло плач. Той идвал изпод земята в близост до останките на някогашната храмова стена. Момчето се уплашило и извикало господаря си. Двамата, изумени, открили плачещата икона. Затова

е наречена

“плачеща”

Оттогава започва и възобновяването на манастира. Смята се, че това е станало около 1680 година.

Край светото изображение в храма в Арбанаси могат да се прочетат свидетелства за множество чудеса - нямо турче за пръв път проговорило пред нея, излекувало се детето на търновския паша, който дарил пари за монашески килии.

Вярва се, че иконата помага най-много за зачеване. Жените, които искат да станат майки, след молитвата пред Божията майка поставят монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ги е чула.