“Струма” остава затворена, не е ясно още за колко време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7606719 www.24chasa.bg

Започват проверка за незаконни сметища под всички мостове

Магистрала “Струма” край Дупница остава затворена и още не е ясно кога ще бъде отворена за движение.

“Струма” остава затворена, не е ясно още за колко време

От пътната агенция съобщиха в сряда, че движението по моста при 62-и километър ще бъде пуснато, след като се направи подробен оглед на съоръжението.

Трафикът бе пренасочен по обходен маршрут през Бобошево заради пожар във вторник, избухнал в склад за вторични суровини точно под моста.

В сряда е направен първоначален оглед на стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От огъня са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движение е задължително спиране на трафика.

Преди да започне спешният ремонт, ще се направят обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, уточняват от АПИ.

След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и каква е стойността им, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище, предизвикало пожара, посочват от пътната агенция.

От ведомството са

внесли и сигнал

в Районната

прокуратура -

Дупница

срещу собственика на предприятието. В него се посочва, че под моста на “Струма” при 62-и километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци.

От пътната агенция уточниха, че в сервитута на пътя, включващ по закон проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

Според собственика на склада за вторични суровини Кольо Илиев пожарът тръгнал, защото от магистралата хвърлили “нещо запалително”.

Той не знае какво е веществото, но не било цигара, тъй като сами щели да се справят при такава ситуация, било нещо по-голямо. Илиев обясни, че тоновете отпадъци били складирани под магистралата поради липса на място, на което да ги закара. Но нерегламентирано сметище там имало още от 1997 г. Отпадъците били не само на фирмата му, а и на недобросъвестни граждани.

РИОСВ - Перник, през годините многократно е извършвала проверки и е налагала санкции на “Феникс-Дупница” за съхранение на отпадъци на неразрешени за целта терени, един от които е под виадукта на автомагистрала “Струма”, съобщиха от министерството на околната среда. На дружеството са съставени 9 акта и наказателни постановления.

Последната проверка била от 23 май тази година и отново е установено съхранение на отпадъци извън разрешените площадки на дружеството. Издадено е предписание да бъдат преместени и почистени отпадъците в срок до 31 юли 2019 г. Това не било изпълнено и на фирмата са съставени два акта.

През февруари 2019 г. е наложена глоба от 5000 лв., която обаче е обжалвана в съда. В последните 5-6 години “Феникс-Дупница” общо била глобена с над 14 000 лв. за ризлични нарушения.

От министерството уточняват, че РИОСВ

ще пристъпи към

процедура по

отнемане на

разрешение

на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на срока за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

По разпореждане на председателя на АПИ Георги Терзийски на директорите на областните пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения. Те трябва да проверят дали има нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия сервитут.

Жива верига пред горящото депо край Шишманци

Протестиращите заплашват да блокират магистралата и жп линии

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Над 300 души завардиха подстъпите към горящото депо край пловдивското село Шишманци. Протестът започна в 6,15 ч, за да бъдат спрени камионите с боклук към екозавода. Те обаче успяха да достигнат до него по обиколен маршрут. До ескалиране на напрежението се стигна, след като в понеделник пламна сметището, което се намира на територията на частното предприятие за преработка на отпадъци. Гъст дим се стеле три денонощия над Шишманци, Стряма и Белозем, а хората се оплакват, че не могат да дишат. Шефът на националната пожарна главен комисар Николай Николов увери, че няма опасност за здравето, но ги призова да затварят плътно прозорците и вратите си. От екоинспекцията в Пловдив признаха за завишени концентрации на фини прахови частици, азотни и серни оксиди, но успокоиха, че не създавали риск. Протестиращите от Шишманци, Белозем и Стряма обаче не вярват на заключенията.

“Не минава година без пожар на депото. Димът трови хиляди хора", негодуваха те. Кметът на Раковски Павел Гуджеров и отец Румен, който посрещна папа Франциск в църквата в кв. “Секирово”, бяха в първите редици на блокадата.

“Аз също съм жител на общината и моите деца живеят тук и няма как да приема случващото се за нормално”, заяви Гуджеров.

По думите му управата на Раковски е изчерпала всички възможности за превенция, като многократно е алармирала институциите при предходните пожари и обгазявания, но така и не са взети адекватни мерки. По тази причина Гуджеров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до министрите на околната среда и водите и вътрешните работи Нено Димов и Младен Маринов с молба за намеса. В посланието се настоява да се осигури ефективна денонощна охрана на депото и да се инсталира стационарна станция за измерване на чистотата на въздуха, както и да се осигури безопасна среда.

“Ако това съоръжение не може да функционира, без да създава риск, то трябва да преустанови дейността си”, смята кметът на Раковски. По негов призив е стартирала протестна подписка, която ще бъде изпратена до компетентните органи. Жителите на засегнатите села се заканиха да блокират магистрала “Тракия” и жп линии, ако не бъдат чути.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане