Социално предприемачество в помощ на малките ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608148 www.24chasa.bg

Възможно ли е качествено обучение чрез забавление и без стрес?

Това е мисията на Кунка и Нина от „Неща с душа“ – социално предприятие за изработка на детски образователни материали и помагала.

- Какво са „Неща с душа“?

- Ние създаваме и разпространяваме образователни игри и материали за деца на възраст от 0 до 12 години. Всеки продукт е преминал през ума и сърцата ни. Замислен и тестван е съвместно със специалисти, които ежедневно работят с деца от различни възрастови групи и с различни потребности - педагози, логопеди, психолози, сензорни терапевти.

Асортиментът ни се обогатява постоянно, а на сайта ни www.neshtasdusha.com има блог с полезни и актуални статии и, разбира се, електронен магазин.

- Какъв е вашият съвет към родителите на първокласници?

- На първо място да подкрепят и ценят децата. Да знаят, че за тях училището е както вълнуващо, така и много трудно. Да помислят отвъд униформата, раницата и тетрадките и да участват пряко и ежедневно в обучителния процес.

Нашата задача е да ги подпомогнем в това начинание. Погрижихме се да приготвим набор обучителни материали, съобразен с учебния материал за първи клас, който можете да разгледате на https://neshtasdusha.com/product-tag/pyrvi-klas/

- С какво сте различни?

- Нашите материали са липсващото звено между играчката и учебника, с което неусетно, докато играе, детето усвоява учебния материал – писане, четене, смятане, природни закономерности. Особено полезни са при чувствителния преход между детската градина и училището, когато стресът за детето и родителите е много осезателен.

Стремим се да използваме естественото любопитство на децата и да ги насърчаваме да фантазират, да се упражняват не по задължение, а с желание и по собствена инициатива. Материалите ни стимулират използването на всички сетива, което е важно за ранното детско развитие. Децата са привлечени от нашите „Неща с душа“ - да ги докосват, проследяват, гледат, слушат, изговарят, разказват, сравняват, подреждат.

- Дайте пример, моля.

- В детската градина децата се учат да разпознават и копират на лист печатните букви, без все още да учат конкретен модел за изписването им. Следва шокът от ръкописното писане в първи клас – все едно детето учи нов език.

Много от децата имат психологически проблем като преминат от писането с молив към писането с химикал – започват да пишат по-бавно, притесняват се, ръчичката трепери, стиска силно химикалката. На помощ идват нашите уникални тренажори за проследяване – главни и малки букви и цифри за проследяване.

Буквите са разположени на индивидуални дървени плочки в начертани тесни и широки редове, а цифрите - в квадратчета, като с точка е указано началото, а със стрелкички – посоката на изписване. Самите букви/цифри представляват вдлъбнати в дървото улеи, а детето се учи да ги изписва, като ги проследява със специален инструмент.

- Но с какво те са незаменими?

- Нищо не може да замени ученето без стрес и напрежение. В случая с материалите за проследяване от “Неща с душа” детето ползва инструмент, който наподобява молив без графит и реално не е подложено на страх от грешка. То следва улеите със специалния инструмент и си създава мускулна памет за начина и посоката на изписване, усъвършенства детайлите при изписването и точното поместване на буквите в редовете и на цифрите в квадратчетата. Те подготвят детето за същинското писане, дават му увереност, преди да започне да пише на хартия с молив или химикалка.

Реално буквите за проследяване не могат да се “изхабят”, изработени са от висококачествен дървен материал. Същевременно са и много практични. Удобни са за използване както индивидуално, така и в група - с един комплект и няколко инструмента за проследяване можете да ангажирате всички деца.

- Каква е вашата кауза?

- Социалното предприятие защитава двойна кауза. От една страна, подпомагаме хората с увреждания, като им осигуряваме работа, за да упражняват правото си на труд, да са полезни и социално значими. А от друга, подкрепяме децата в предучилищна и начална училищна възраст, както и тези със специални образователни потребности, за да откриват света чрез нашите обучителни помагала, които изработваме с много любов и грижа.