Социално предприемачество в помощ на малките ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608148 www.24chasa.bg

Възможно ли е качествено обучение чрез забавление и без стрес?

Това е мисията на Кунка и Нина от „Неща с душа“ – социално предприятие за изработка на детски образователни материали и помагала.

- Какво са „Неща с душа“?

- Ние създаваме и разпространяваме образователни игри и материали за деца на възраст от 0 до 12 години. Всеки продукт е преминал през ума и сърцата ни. Замислен и тестван е съвместно със специалисти, които ежедневно работят с деца от различни възрастови групи и с различни потребности - педагози, логопеди, психолози, сензорни терапевти.

Асортиментът ни се обогатява постоянно, а на сайта ни www.neshtasdusha.com има блог с полезни и актуални статии и, разбира се, електронен магазин.

- Какъв е вашият съвет към родителите на първокласници?

- На първо място да подкрепят и ценят децата. Да знаят, че за тях училището е както вълнуващо, така и много трудно. Да помислят отвъд униформата, раницата и тетрадките и да участват пряко и ежедневно в обучителния процес.

Нашата задача е да ги подпомогнем в това начинание. Погрижихме се да приготвим набор обучителни материали, съобразен с учебния материал за първи клас, който можете да разгледате на https://neshtasdusha.com/product-tag/pyrvi-klas/

- С какво сте различни?

- Нашите материали са липсващото звено между играчката и учебника, с което неусетно, докато играе, детето усвоява учебния материал – писане, четене, смятане, природни закономерности. Особено полезни са при чувствителния преход между детската градина и училището, когато стресът за детето и родителите е много осезателен.

Стремим се да използваме естественото любопитство на децата и да ги насърчаваме да фантазират, да се упражняват не по задължение, а с желание и по собствена инициатива. Материалите ни стимулират използването на всички сетива, което е важно за ранното детско развитие. Децата са привлечени от нашите „Неща с душа“ - да ги докосват, проследяват, гледат, слушат, изговарят, разказват, сравняват, подреждат.

- Дайте пример, моля.

- В детската градина децата се учат да разпознават и копират на лист печатните букви, без все още да учат конкретен модел за изписването им. Следва шокът от ръкописното писане в първи клас – все едно детето учи нов език.

Много от децата имат психологически проблем като преминат от писането с молив към писането с химикал – започват да пишат по-бавно, притесняват се, ръчичката трепери, стиска силно химикалката. На помощ идват нашите уникални тренажори за проследяване – главни и малки букви и цифри за проследяване.

Буквите са разположени на индивидуални дървени плочки в начертани тесни и широки редове, а цифрите - в квадратчета, като с точка е указано началото, а със стрелкички – посоката на изписване. Самите букви/цифри представляват вдлъбнати в дървото улеи, а детето се учи да ги изписва, като ги проследява със специален инструмент.

- Но с какво те са незаменими?

- Нищо не може да замени ученето без стрес и напрежение. В случая с материалите за проследяване от “Неща с душа” детето ползва инструмент, който наподобява молив без графит и реално не е подложено на страх от грешка. То следва улеите със специалния инструмент и си създава мускулна памет за начина и посоката на изписване, усъвършенства детайлите при изписването и точното поместване на буквите в редовете и на цифрите в квадратчетата. Те подготвят детето за същинското писане, дават му увереност, преди да започне да пише на хартия с молив или химикалка.

Реално буквите за проследяване не могат да се “изхабят”, изработени са от висококачествен дървен материал. Същевременно са и много практични. Удобни са за използване както индивидуално, така и в група - с един комплект и няколко инструмента за проследяване можете да ангажирате всички деца.

- Каква е вашата кауза?

- Социалното предприятие защитава двойна кауза. От една страна, подпомагаме хората с увреждания, като им осигуряваме работа, за да упражняват правото си на труд, да са полезни и социално значими. А от друга, подкрепяме децата в предучилищна и начална училищна възраст, както и тези със специални образователни потребности, за да откриват света чрез нашите обучителни помагала, които изработваме с много любов и грижа.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с