Социално предприемачество в помощ на малките ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608148 www.24chasa.bg

Възможно ли е качествено обучение чрез забавление и без стрес?

Това е мисията на Кунка и Нина от „Неща с душа“ – социално предприятие за изработка на детски образователни материали и помагала.

- Какво са „Неща с душа“?

- Ние създаваме и разпространяваме образователни игри и материали за деца на възраст от 0 до 12 години. Всеки продукт е преминал през ума и сърцата ни. Замислен и тестван е съвместно със специалисти, които ежедневно работят с деца от различни възрастови групи и с различни потребности - педагози, логопеди, психолози, сензорни терапевти.

Асортиментът ни се обогатява постоянно, а на сайта ни www.neshtasdusha.com има блог с полезни и актуални статии и, разбира се, електронен магазин.

- Какъв е вашият съвет към родителите на първокласници?

- На първо място да подкрепят и ценят децата. Да знаят, че за тях училището е както вълнуващо, така и много трудно. Да помислят отвъд униформата, раницата и тетрадките и да участват пряко и ежедневно в обучителния процес.

Нашата задача е да ги подпомогнем в това начинание. Погрижихме се да приготвим набор обучителни материали, съобразен с учебния материал за първи клас, който можете да разгледате на https://neshtasdusha.com/product-tag/pyrvi-klas/

- С какво сте различни?

- Нашите материали са липсващото звено между играчката и учебника, с което неусетно, докато играе, детето усвоява учебния материал – писане, четене, смятане, природни закономерности. Особено полезни са при чувствителния преход между детската градина и училището, когато стресът за детето и родителите е много осезателен.

Стремим се да използваме естественото любопитство на децата и да ги насърчаваме да фантазират, да се упражняват не по задължение, а с желание и по собствена инициатива. Материалите ни стимулират използването на всички сетива, което е важно за ранното детско развитие. Децата са привлечени от нашите „Неща с душа“ - да ги докосват, проследяват, гледат, слушат, изговарят, разказват, сравняват, подреждат.

- Дайте пример, моля.

- В детската градина децата се учат да разпознават и копират на лист печатните букви, без все още да учат конкретен модел за изписването им. Следва шокът от ръкописното писане в първи клас – все едно детето учи нов език.

Много от децата имат психологически проблем като преминат от писането с молив към писането с химикал – започват да пишат по-бавно, притесняват се, ръчичката трепери, стиска силно химикалката. На помощ идват нашите уникални тренажори за проследяване – главни и малки букви и цифри за проследяване.

Буквите са разположени на индивидуални дървени плочки в начертани тесни и широки редове, а цифрите - в квадратчета, като с точка е указано началото, а със стрелкички – посоката на изписване. Самите букви/цифри представляват вдлъбнати в дървото улеи, а детето се учи да ги изписва, като ги проследява със специален инструмент.

- Но с какво те са незаменими?

- Нищо не може да замени ученето без стрес и напрежение. В случая с материалите за проследяване от “Неща с душа” детето ползва инструмент, който наподобява молив без графит и реално не е подложено на страх от грешка. То следва улеите със специалния инструмент и си създава мускулна памет за начина и посоката на изписване, усъвършенства детайлите при изписването и точното поместване на буквите в редовете и на цифрите в квадратчетата. Те подготвят детето за същинското писане, дават му увереност, преди да започне да пише на хартия с молив или химикалка.

Реално буквите за проследяване не могат да се “изхабят”, изработени са от висококачествен дървен материал. Същевременно са и много практични. Удобни са за използване както индивидуално, така и в група - с един комплект и няколко инструмента за проследяване можете да ангажирате всички деца.

- Каква е вашата кауза?

- Социалното предприятие защитава двойна кауза. От една страна, подпомагаме хората с увреждания, като им осигуряваме работа, за да упражняват правото си на труд, да са полезни и социално значими. А от друга, подкрепяме децата в предучилищна и начална училищна възраст, както и тези със специални образователни потребности, за да откриват света чрез нашите обучителни помагала, които изработваме с много любов и грижа.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.