Бизнесът дисциплиниран, НАП открила нарушения при само 20% от проверките по морето (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608243 www.24chasa.bg
При над 2/3 от проверките на данъчните в магaзини и ресторанти по морето не били открити нарушения. СНИМКА: Архив

Най-често се установява несъответствие

на наличността в касата с отчетеното

Бизнесът по морето е дисциплиниран. Това показват проверките по родното Черноморие на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

В 8 от 10 проверки по морето данъчните не откриват нарушения, което означава, че при едва 20% от проверените има нередности.

От данъчното ведомство посочват, че щом при лятната контролна кампания до момента в над 80% от проверките не са открити нарушения, това е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания.

Приходната агенция съобщава, че досега са извършени близо 5000 проверки. Провели са се 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта. Данните показват, че делът на нарушенията трайно намалява до 640.

119 са издадените заповеди за запечатване на обекти.

От НАП посочват, че най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка.

9 са откритите обекти от началото на кампанията, които изобщо нямат касов апарат, като те вече са запечатани.

Запорирани са сумите, които са били налични в касите, на 90 търговци по морето. Те са имали стари неплатени задължения към бюджета. Общата стойност е близо 100 000 лв.

“Проверките на НАП ще продължат и в разгара на летния сезон, подпомагани от колегите ни във Варна и Бургас. Работим заедно с други ведомства, за да гарантираме, че законът се спазва”, категоричен е директорът на “Фискален контрол” Спас Шишков.

Той допълни, че съотношението между проверки и нарушения показва по-добра данъчна дисциплина през този сезон, което е било основната цел преди началото на кампанията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното