Бизнесът дисциплиниран, НАП открила нарушения при само 20% от проверките по морето (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608243 www.24chasa.bg
При над 2/3 от проверките на данъчните в магaзини и ресторанти по морето не били открити нарушения. СНИМКА: Архив

Най-често се установява несъответствие

на наличността в касата с отчетеното

Бизнесът по морето е дисциплиниран. Това показват проверките по родното Черноморие на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

В 8 от 10 проверки по морето данъчните не откриват нарушения, което означава, че при едва 20% от проверените има нередности.

От данъчното ведомство посочват, че щом при лятната контролна кампания до момента в над 80% от проверките не са открити нарушения, това е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания.

Приходната агенция съобщава, че досега са извършени близо 5000 проверки. Провели са се 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта. Данните показват, че делът на нарушенията трайно намалява до 640.

119 са издадените заповеди за запечатване на обекти.

От НАП посочват, че най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка.

9 са откритите обекти от началото на кампанията, които изобщо нямат касов апарат, като те вече са запечатани.

Запорирани са сумите, които са били налични в касите, на 90 търговци по морето. Те са имали стари неплатени задължения към бюджета. Общата стойност е близо 100 000 лв.

“Проверките на НАП ще продължат и в разгара на летния сезон, подпомагани от колегите ни във Варна и Бургас. Работим заедно с други ведомства, за да гарантираме, че законът се спазва”, категоричен е директорът на “Фискален контрол” Спас Шишков.

Той допълни, че съотношението между проверки и нарушения показва по-добра данъчна дисциплина през този сезон, което е било основната цел преди началото на кампанията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито