Михаил иска да открива лекарства за редки болести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608257 www.24chasa.bg

Грабна бронз от Международната олимпиада по химия

Изкара пълно 6 на матурата по биология, защото направил екрана на телефона си черно-бял, за да не го разсейва

Михаил Паскалев грабна бронзовия медал от Международната олимпиада по химия, изкара пълно 6 на матурата по биология и вече е приет да учи фармация в Мюнхен.

Олимпиадата се провежда в два кръга - практичен и теоретичен, за които имат по 5 часа, за да ги решат.

“Не беше лесно. Практиката не беше много трудна, за разлика от теорията, защото имахме 64 страници задачи, а времето не ми стигна. Имаше задачи, които можех да реша”, разказва Михаил. За него най-интересни са задачите по органична химия. Примерно синтезът на хексол и преходите, през които се минава, за да стигнеш до различни продукти, както и тези по квантова химия.

18-годишното момче печели бронзовия си медал на първото си международно състезание. “Притесненията приключват със старта, поемаш си дъх, фокусираш се и започваш да решаваш задачите. Просто не мислиш за друго”, разказва Михаил, който тази година завърши НПМГ.

След като две поредни години не му стига съвсем малко, за да влезе при топхимиците, които се явяват на международните олимпиади, през тази успява. Допълнителен стимул за успеха е и Париж. “От малък мечтаех да отида там. Олимпиадата е два дена, но целият престой е 10 дни. Успяхме да разгледаме много неща - Айфеловата кула, Лувъра, Версай, и имахме много свободно време”, разказва Михаил. Впечатлява го най-много Айфеловата кула, въпреки че “много хора казват, че това е само купчина желязо”.

Интересът към химията се ражда у него в 7-и клас. Но страстта му се разпалва, след като влиза в НПМГ. Роля изиграва и учителката му по химия Людмила Кирилова, която насърчава децата да се запишат и да участват в националните олимпиади. Тя ги води и на “Вечер на химията” във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. “Когато си малък и видиш какви неща можеш да направиш с химия, че тя не е само теория, а много красива, започваш да искаш да се занимаваш с нея”, спомня си Михаил. Като всяко дете обаче

го впечатляват

взривоопасните

и опасните

експерименти,

при които има огън и гърмежи. “И сега харесвам гърмежите, но и теорията, органичната химия, как от един продукт можеш да получиш друг”, усмихва се момчето. Зад успехите му е желанието да се самоусъвършенства. Според него трябва да обичаш химията. “Не става със зубрене на теория и формули”, категоричен е той.

Голямата му цел е да открива лекарства за редки и заразни болести. “Има много лекарства, които вече са измислени, такива, които са лоши за бизнеса - като тези за рак, но това е моята мечта да участвам в процеса по създаването им”, разказва за амбициите си Михаил. Не иска да е аптекар, макар да е престижна професия. “Тя също не е лесна, защото не е като да дадеш аналгин на човек, когото го боли глава. Аптекарите често сами приготвят лекарствата”, разказва за бъдещето Мишо.

И вече е направил първата крачка - само преди дни разбра, че е приет да учи “Фармация” в Университета в Мюнхен. Избира го след много проучвания, но водещ мотив е любовта му към Германия. Той е бил 6 пъти там и го впечатляват животът и условията в държавата.

Михаил успява да изкара пълно 6 на матурата по биология. “Тя е лесна, ако си прочетеш двата учебника, все пак подготовката в нашето училище е на доста добро ниво. Е, аз прочетох само учебните тетрадки”, усмихва се момчето. По-трудна му е матурата по български език и литература, но успява да постигне 5,50. “Когато направиш 3-4 есета, започваш да разбираш как трябва да ги напишеш”, смята бъдещият фармацевт.

Преди матурите и олимпиадите

решава да

ограничи

използването

на телефона си

Първо започва да използва социалните мрежи общо по 20 минути на ден. А после дори прави екрана си черно-бял, защото цветовете привличат вниманието на човек и задържат интереса му. Мисля, че това ми помогна, смее се Михаил.

Като всеки тийнейджър играе видеоигри, но преди състезанията сяда пред компютъра само за да чете.

Обича всякакви видове спорт. дълго време се занимава с фехтовка, но отделя време за бягане, плуване, тенис на маса, скачане на въже. Сред хобитата му е и да кара колело.

Не забравя да отделя време и за приятели и забавления.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!