Омбудсманът на Полша - на разломите в разделената страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608915 www.24chasa.bg
Полският омбудсман Адам Боднар СНИМКА: Ройтерс

Със своите очила с четвъртити рогови рамки и умерения си академичен тон полският комисар по правата на човека не изглежда като някой, който би привлякъл вниманието на тълпата на рок фестивал. Но когато Адам Боднар се появи този месец на фестивала "Пол'енд'Рок" (Pol'and'Rock), за да участва в дискусия за езика на омразата, той събра многолюдна публика.

Адвокатът се е озовал в пресечната точка на противоположни течения в полското общество. Той е възхваляван от либералите като неуморен защитник на гражданските права по време когато критиците на правителството казват, че са заплашени, но е кошмар за мнозина отдясно заради критиките си срещу управляващата националистическа "Право и справедливост" (ПиС) и защитата на малцинствата.

"Наистина не мога да разбера, даже и при най-добра воля, защо четири дни поред съм водеща новина на главните новинарски програми", каза 42-годишният Боднар пред фестивалната тълпа по повод атаките срещу него от националната телевизия заради това, че е оспорвал начина на извършване на ареста на заподозрян убиец на дете.

Фестивалът "Пол'енд'Рок", който се провежда на прашно поле близо до германската граница, се организира от известния либерал и организатор на благотворителни кампании Юрек Овшак.

Според ПиС опитите на Боднар да брани активистите за правата на хомосексуалистите или на хората, задържани от полицията в криминални разследвания, са олицетворение на либерален подход, който партията възприема като заплаха за традиционните католически ценности в страната. "Според мен той подкрепя някои граждани, но други не. Той става все повече опозиционен политик, отколкото омбудсман", каза пред Ройтерс политикът от ПиС Ришард Чарнецки, член на Европейския парламент.

Боднар казва, че ролята му може би е трудна. "Имам няколко правила, които ми помагат, но я правят още по-трудна. Първо, не се обиждай. Второ, не нападай хората на лична основа. Трето, въпреки всичко търси нещата, които обединяват, а не разделят хората", казва той в интервю за Ройтерс. "Понякога се чувствам в изолация. Омбудсманът, като човек, който говори за ценностите на либералния демократичен свят, трябва да изпитва чувството на изолация", добавя той.

Но макар Боднар да се усеща овластен да порицава управлението на ПиС чрез тежестта на държавната институция зад себе си, той се опасява, че все повече поляци нямат това усещане.

УСЕЩАНЕТО ДА СИ ПОД НАМОРДНИК

Боднар е убеден, че поредицата заплахи от страна на правосъдието срещу опоненти на правителството, изследователи и НПО, които се противопоставят на консервативния дневен ред на партията, са стеснили пространството за публични дебати в Полша. "Има хора, които могат да направят нещо, но по различни причини не го правят; те се страхуват или са притеснени", казва той.

Случаят, който Боднар посочва като доказателство за натиска на ПиС върху неправителствени институции, е конфликтът от миналия месец между министерството на правосъдието и една фондация, популяризираща изучаването на правото. Фондацията обвинява ПиС, че заобикаля парламентарната процедура, конституцията и международните стандарти, за да да приема нови наказателни закони като част от "твърдата" политика на правителството към престъпността. В отговор правителството заплаши да съди нейни членове.

"Разбира се, правителството отстъпи, но в дългосрочен план подобен сигнал води до намаляване на броя на хората, желаещи да се включват в публични дебати [. . .], защото не знаем какви могат да бъдат последствията", казва Боднар.

Подкрепата за ПиС нараства преди парламентарните избори, насрочени за 13 октомври. Тя се възползва от големия икономически растеж в най-голямата икономика в Централна Европа, за да въведе щедри програми за социални разходи, а нейната защита на традиционните ценности се одобрява от мнозинството поляци. От ПиС твърдят, че мащабните реформи в съдебната система и обществените медии, породили обвинения за залитане към авторитарното управление, целят да направят полското общество по-справедливо и по-свързано с католическото си наследство.

СМЕНЯ СЕ СОБСТВЕНОСТТА НА МЕДИИТЕ

Амбициите на ПиС да ограничи чуждестранната собственост на медиите, ако спечели още един мандат, допълнително ще заглуши публичните критики срещу правителството.

През последните седмици представители на ПиС дават знаци, че партията ще обмисли мерки за поставянето на повече новинарски медии под контрола на полската столица - политика, подобна на тази на съюзника на ПиС, премиера на Унгария Виктор Орбан.

Евентуалните промени в медийната собственост - политика, наричана "реполонизация" - се прокламират от ПиС като реформа, която трябва да бъде предприета, за да се гарантира открита дискусия, свободна от чуждо влияние. Засега са известни малко подробности, но официални източници казват, че може да се обмислят различни стъпки, сред които законови ограничения върху собствеността или усилия да се купуват издатели или електронни медии.

"Този сценарий изглежда доста реален", казва Боднар. "Ако бъдат въведени нови правила за въздействие върху правата на собствениците, доходността на инвестициите, това може да доведе до по-нататъшно свиване на публичните дебати", добавя той.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.