Чумата по свинете у нас вкарана в хибридна война срещу властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7611004 www.24chasa.bg
Хиляди прасета бяха умъртвени заради заразата. СНИМКА: Йордан Симeонов

България успя да задържи 2 г. извън територията си смъртоносната зараза. В същото време тази специфична тема е в пъти по-експлоатирана у нас в сравнение с другите страни от ЕС с регистрирани случаи

В България темата с африканската чума по свинете е ползвана за акумулирането на политически скандал от опозиционни сили. Те са надували умишлено проблема и са го вкарали в хибридна война срещу властта.

Това установява справка в гугъл за броя на статиите по темата в 10 страни - членки на Европейския съюз. Оказва се, че в последната година у нас те са в пъти повече от тези в останалите държави на общността, които имат този проблем.

Веднага прави впечатление, че

за България

резултатите

са близо два

пъти повече в

сравнение с

Румъния,

където

огнищата са

над 1600.

А у нас са открити 30. Разликата в резултатите по темата за африканската чума по свинете е още по-драстична по отношение на прибалтийските държави, които се борят със заболяването по животните вече пет години.

В България има 181 000 публикации и 27 300 видеа. В Румъния те са съответно два и три пъти по-малко - 92 500 резултата, 9410 видеа. В другите страни съотношението е следното: Словакия - 24 000/355, Полша - 20 500/473, Унгария - 18 200/2280, Чехия - 8490/502, Литва - 5930/99, Латвия - 4730/61, Естония - 2980/334.

В Белгия резултатите са също фрапиращо по-различни от българските. Публикациите на френски са 3750, видеата - 346, на немски - 151, 0 видеа, на нидерландски - 2210, 22 видеа.

Справката показва също, че в съседни и други европейски държави с установени случаи на африканска чума по свинете обществото бива информирано за проблема чрез медиите, институциите и научните платформи, но без това да води до нагнетяване на напрежението сред гражданите, за което е показателен значително по-малкият брой резултати в търсенето.

Това е и работещият модел - хората да бъдат информирани от компетентните органи чрез всички медийни канали, оповестяваните мерки да бъдат прилагани и да дават желания резултат - справяне с разпространението на заболяването, обясниха експертите. Те са категорични, че най-важни са превенцията и прилагането на световно признатите и утвърдени мерки.

Фрапиращ

пример е

Китай,

където се отглеждат 500 милиона свине, от които 200 милиона са насочени за евтаназиране за ограничаването на африканската чума по свинете.

Към момента

няма открита

ваксина

срещу африканската чума по свинете, което прави битката със заболяването изключително трудна.

България успя да задържи извън територията си смъртоносната зараза в продължение на две години. В същото време тази специфична тема е в пъти по-експлоатирана у нас в сравнение с другите страни от ЕС с регистрирани случаи на африканска чума по свинете, което доведе и до редица неверни внушения и инсинуации, заключиха специалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",