Исландия почете изчезнал ледник с надгробна плоча

https://www.24chasa.bg/novini/article/7611755 www.24chasa.bg
Окьокул някога и днес.

Исландия постави надгробна плоча в памет на изчезнал ледник на церемония, в която участваха премиерката на страната Катрин Якобсдотир и министърът на околната среда Годмундур Инги Гудбрансон, предаде Би Би Си.

Ледникът Окьокул, който е на около 700 г., бе обявен от учените за мъртъв през 2014 г. Тогава от него вече бяха останали малки парчета на самия връх на едноименния вулкан, някога покрит изцяло в бяло.

След речта на премиерката Якобсдотир опечалените се отправиха към върха на вулкана, разположен североизточно от столицата Рейкявик, където поставиха възпоменателната плоча с послание към бъдещето. “Това е първият исландски ледник, който изгуби статута си на ледник”, е написано на нея. “През следващите 200 години всички други ледници в Исландия ще имат същата съдба. Този паметник свидетелства, че ние знаем какво се случва и какво трябва да бъде направено. Вие, хората от бъдещето, ще разберете дали сме успели да го направим”, пише още на плочата. В края са поставени датата на церемонията и средното количеството на въглеродния двуокис в момента, което замърсява въздуха на планетата.

Метеорологът Одур Ситурдсон снимал ледника всяка година в продължение на 5 десетилетия. През 2003 г. той установил, че снегът се топи, преди да успее да натрупа върху Окьокул. През 2014 г. ледът бил изтънял дотолкова, че ледникът вече не можел да се движи под натиска на налягането, което се образува, когато има достатъчна ледена покривка. “Ние наричаме това мъртъв ледник”, казва ученият. Идеята за надгробната плоча обаче дошла, когато миналата година двама американски антрополози от Тексас направили документален филм за изчезналия ледник.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи

Двойният килър от благоевградското село Селище Антон Петковски-Нашко цъфна в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол! След 7-годишно издирване снимката на екзекутора и данните му се появиха на сайта на международната полицейска организация, видя "България Днес". Подобно на дупнишките мафиоти Братя Галеви, Нашко изчезва, преди да чуе,

На почивката на мача казах на играчите да продължат да вкарват 7:1! Този кошмар продължава да преследва феновете на ЦСКА и до днес. А за "сините" запалянковци "седмицата" се е превърнала в свещено число. На днешния ден, 23 септември, преди точно 25 години "Левски" размазва ЦСКА за най-голямата победа в историята на вечното дерби.