2200 евро на месец и бонуси за Коледа и ваканция обещават в Германия на български стругари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7611818 www.24chasa.bg
Заварчиците от години са дефицитни работници в България, а в Германия им предлагат заплати по 2200 евро. СНИМКА: "24 часа"

До 2700 евро е заплатата на шофьори на камиони, почти навсякъде в ЕС търсят готвачи и сервитьори, в Испания глад за магьосници и жонгльори

Месечна заплата до 2200 евро плюс по 300 евро бонуси за Коледа и за ваканция могат да получат български добри стругари и заварчици в Германия. Това показва справка в европейския портал за професионална мобилност (EURES). Експертите съветват, ако си изберете работа, да подготвите автобиографията си и необходимите документи на съответния език.

Германските предприятия предлагат

отпуск между

24 и 30 дни и

безплатна квартира

Често пък работодателите осигуряват и курсове по немски език на служителите си от България.

Германия търси и 20 български шофьори на камиони. Заплатата през първите три месеца е 2300 евро, а ако останат на работа за още три месеца, парите ще се вдигнат с 200 евро. При договор с продължителност от 6 до 12 месеца пък възнаграждението скача на 2700 евро плюс премия.

От шофьорите обаче се иска основно владеене на немски език. Работният план предвижда да се правят три курса на месец на територията на страната.

Наши студенти пък могат да си докарат по 1000 лв. на седмица като пощальони в Германия. Обявените свободни места са 62, а плащането е 13,88 евро на час, като седмично ще се трудят по 38 часа.

Заплатите на шивачките пък варират между 850 и 1200 евро, докато в България практиката е да работат срещу минималната заплата от 560 лв.

Германия предлага и работа за готвачи срещу 1800 евро на месец, като договорът може да е сезонен или едногодишен с опция за продължение при добра работа. Помощници в кухня без специална квалификация можели да си докарат до 900 евро месечно според офертите в портала EURES. Не липсва и търсене на сервитори, като заплащането за тях е около 1400 евро при работна седмица от 40 часа и почивки по график.

Холандия пък предлага работа на младежи до 24 г., които да берат ябълки и круши. Шефовете ще плащат по 9,94 евро на час, а изискването е да се говори задоволително английски, румънски или полски език. Осигурява се и бунгало за 65 евро на седмица, като в парите влизат и ток, вода и интернет.

9-10 евро на час

могат да си докарват

и желаещите

да берат гъби или

карфиол в Холандия

Словения предлага най-различни оферти за българи, които искат да работят зад граница. Заплатите там обаче са близки до тези, които предлагат и работодателите в България. Така електротехник, оксиженист или монтажник могат да печелят по 800 евро на месец. Два пъти повече пари се предлагат на водопроводчиците, а за автомонтьори офертите са за около 1000 евро заплата. Словения привлича и програмисти с до 3000 евро на месец.

Норвегия пък иска служители за автосервизи - монтьори, тенекеджии и бояджии. Работодателите предлагат заплати между 1800 и 3000 евро.

Работната седмица в

Норвегия е по-къса от

тази в България -

37,5, а не 40 часа

Фирмите покриват и до 150 евро пътни разходи на работника до Норвегия. Между 190 и 200 крони на час пък ще получават дърводелците и операторите на машини. 20 000 крони е предлаганата заплата за учител по художествена гимнастика, механик и общ работник на покриви.

Ако имате опит като месар, може да започнете работа в Дания срещу 1500 евро. След третия месец на работа пък ще има бонус между 400 и 600 евро. Работата е от 5 до 14 ч, като работодателят дава стая срещу 300 евро. Има оферти и за международни шофьори, които обаче първо трябва да минат изпит. Така тези без опит ще взимат 1550 евро. Увеличение ще имат на 4-ия и 8-ия месец, а след 2 години ще получават бонус лоялност от 120 евро на месец.

2000 евро пък е заплатата на управител на ферма, толкова е и за организатор на производството. Тук обаче задължително изискване е кандидатите да могат да управляват трактор.

В Испания пък се търси специалист, който да интегрира софтуер. Работата е във Валенсия, а заплатата е до 30 хил. евро на година. През първия месец от договора има специализирано обучение във фирмата. Електронни техници и инженери също могат да започнат работа срещу 2000 евро. Предлага се и работа за следващото лято на

спортни и детски

аниматори срещу

900-1200 евро

В офертата влизат и транспортни разходи между 260 и 310 евро, като се осигуряват безплатни нощувки и храна. Хотелите в Испания търсят и акробати, жонгльори, музиканти, певци, магьосници, както и фитнес инструктори.

Всички, които искат да работят в Европейския съюз, могат да посетят международната трудова борса на 17 септември. На нея 60 представителя на EURES мрежата и работодатели от ЕС и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария ще представят вакантни позиции. Те ще са в сферите на хотелиерството и ресторантьорството, туризма, леката и тежката индустрия, информационните и комуникационните технологии, селско стопанство, сезонна заетост, строителство и други, обясниха от Агенцията по заетостта. Ще бъдат представени възможности за дуално обучение, както и за квалификация и езикови обучения по време на работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.