Хонконг остава мост между Пекин и останалия свят въпреки възхода на китайската икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7612375 www.24chasa.bg
Политическата криза в бившата британска колония поставя в опасност хонконгската икономика и може да има по-тежки последици от тези на финансовата криза от 2008 г. Снимка РОЙТЕРС

Хонконг вече няма същата тежест в китайския БВП, колкото при връщането му на Китай през 1997 г., но разтърсваният от безпрецедентни продемократични протести полуавтономен регион остава главният икономически излаз на Китай към останалия свят, пише Франс прес.

Политическата криза в бившата британска колония поставя в опасност хонконгската икономика и може да има по-тежки последици от тези на финансовата криза от 2008 г., предупреди неотдавна назначената от Пекин шефка на местната изпълнителна власт Кари Лам.

А подобно забавяне на икономическия растеж вероятно ще се отрази и на Пекин.

Вярно е, че БВП на Хонконг вече е само 3 процента от този на Китай, спрямо близо 18,5 процента през 1997 г. по данни на Световната банка.

Бившата британска колония обаче остава важно място за втората световна икономическа сила.

"Значението на Хонконг за китайската икономика е несъразмерно с големината му" от едва 1100 кв. км, подчерта Тянлей Хуан в анализ за вашингтонския Институт за международна икономика "Питърсън".

От 1997 г. Пекин "разви огромни икономически и търговски интереси в тази територия. Китайските управници си дават сметка, че за да осигури собственото си благоденствие, Китай продължава да се нуждае от един капиталистически Хонконг", добави той.

Още повече, че някои от тях имат лични сметки в хонконгски банки и пряко са инвестирали в недвижима собственост, фирми и магазини на територията.

"В Хонконг има масирани инвестиции на т.нар. червена аристокрация", членове на ръководството на Китайската комунистическа партия, подчерта анализаторът от Хонконгския китайски университет Уили Лам. "Те не искат борсовият пазар и пазарът на недвижими имоти да се сринат", отбеляза той.

Свободно движение на капиталите

Полуавтономната територия съдържа много предимства за китайските предприемачи.

Тя е на четвърто място в класацията за 2019 г. на Световната банка за благоприятен бизнес климат, докато континентален Китай е чак на 46-о.

Така хиляди китайски компании се възползват от лесното движение на капитали в Хонконг, за разлика от останалата част от страната, където няма такава регулаторна гъвкавост.

Числата за преплитането на икономиките на Хонконг и на континентален Китай говорят от само себе си. Според хонконгския Съвета за развитие на търговията близо 60 процента от идващите от Китай инвестиции минават през Хонконг. В другата посока полуавтомоният регион също влива много капитали: той е най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в континентален Китай по данни на хонконгския търговски съвет.

Голям финансов център

Хонконг е един от главните финансови центрове на планетата, където се търгуват акции на голяма част от китайските фирми.

От 1986 г. девет от десетте най-големи листвания на хонконгската борса са на китайски компании по данни на фирмата, която управлява индекса Хан Сън.

Там вече се котират интернет гигантът Тенсент и застрахователният гигант Пин Ан, а титанът на онлайн търговията Алибаба, който вече се котира в Ню Йорк, обмисля да търгува с акциите си и в бившата британска колония, за да си осигури достъп до азиатските инвеститори в обстановката на технологична война между Пекин и Вашингтон.

Ако антипекинското протестно движение продължи, това може да нанесе тежък удар на котираните на хонконгската борса китайски компании.

"Способността (на Хонконг) да мобилизира капитали за китайските компании ще се подрони, ако политическата нестабилност продължи", подчерта преподавателят в Хонконгския университет на науката и технологиите Мин Сън.

Юридическа сигурност

В китайско-британската декларация от 1984 г. се регулира настъпилото през 1997 г. връщане на територията на принципа "една страна, две системи" - специален статут, който по план трябва да продължи 50 години.

Тази автономия дава на хиляди чуждестранни фирми от банковия, застрахователния и консултантския сектор, както и на стотици китайски компании юридическа сигурност, за разлика от континентален Китай.

"Американските, европейските и азиатските многонационални компании искат договорите им да се подписват в Хонконг, защото ще се регулират от закони и правилници от британски тип. Ако подпишат в Шанхай, няма подобна защита", отбеляза Уили Лам. /БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата