Пожарът на старото сметище в Свищов се разрази отново, обявиха бедствено положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7612379 www.24chasa.bg
Огнеборци гасят горящото сметище

Възобновил се е пожарът на старото сметище на Свищов. Големи пламъци застрашават вилната зона на града, каза кметът Генчо Генчев. Той обяви бедствено положение в района. 

"Към 10 ч. пак започна да гори яма в западната част на закритото депо за отпадъци. Борим се да не прехвърли във вилната зона. На място са 4 пожарни от Свищов и водоноски, в момента пристигат още противопожарни екипи от Плевен, Белене, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица. Започваме запръстяване и мобилизация на машини и техника", каза през "24 часа" Генчо Генчев. 

В общината е обявено бедствено положение, което ще продължи до петък.

Пожарът избухна миналата сряда  вероятно заради високите температури. Гъстият дим от горящите боклуци се усети и в дунавския град, който отстои на близо 10 км от закритото депо. Огнените езици стигнаха на 50 м от вилна зона и горите в съседство.

На следващия ден от МВР съобщиха, че пожарът е локализиран и застрашени хора и имоти няма. Сметището продължи да тлее в дълбочина и последва ново обгазяване на града през уикенда.  То бе закрито преди 3 години, а по данни на търновската екоинспекция на него са депонирани 355 000 кубически метра боклуци.