Второ огнище на чума по свинете в района на Велинград, забраняват събора на Юндола

https://www.24chasa.bg/novini/article/7614417 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Второ умряло диво прасе от африканска чума по свинете е намерено на територията на горско стопанство "Алабак" - община Велинград, съобщи областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, след края на извънаредно заседание на областната епизоотична комисия. Първият случай е от миналата седмица, като трупът на диво прасе беше намерен на територията на горско стопанство "Чепино".

Заради предотвратяване разпространението на заразата се спират дърводобива, достъпът на туристи, билкари и гъбари в района на горското стопанство. С единодушно решение на епизоотичната комисия се забранява провеждането на традиционния, провеждан от десетилетия, народен събор в курортното селище Юндола, който трябваше да се проведе идната неделя - 25 август, подчерта Стефан Мирев. Комисията е решила още до 5 септември от горските стопанства "Чепино" и "Алабак" да бъде извозена, при спазване на всички мерки за обезпаразитяване, на добитата дървесина. Това се налага, за да не се създава напрежение при задоволяване на нуждите от дърва за огрев на местното население. Решено е и стопаните, които доброволно са умъртвили своите домашни прасета в населените места извън санитарните зони, също да бъдат обезщетени с 300 лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.