Сменят в четвъртък тазобедрената става на Стефан Данаилов след падане на мокра тераса (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615503 www.24chasa.bg
стефан Данаилов

Внукът на Ламбо с него в болницата в Бургас, обмисля се да го докарат в София за операцията

Тежко падане на мокра тераса изпрати Стефан Данаилов в болница.

Това се случва в любимото му местенце в Приморско - малък апартамент, в който всяка лято прекарва с вече покойната си съпруга Мария и с внуците. Има само две стаи, но е с огромна веранда с душ на нея, която е неговото предпочитано кътче в жегите. Там се разхлажда. Едната от версиите за падането му е, че терасата е била мокра и той се е подхлъзнал. Актьорът, който въпреки болежките с успех играе в новата пиеса “Актрисата”, напоследък разчита на т. нар. датски скутер за пенсионери и рядко се придвижва без опора от близки хора.

След лошото падане на терасата

го намира

верният му

шофьор Петър, който предлага веднага да повикат “Бърза помощ”. “Нищо ми няма, нещо си натъртих ребрата, ще полежа и ще ми мине”, отвръща му Ламбо. Но през нощта на неделя срещу понеделник дори майор Деянов не устоява на все по-засилващите се болки. Накрая признава - трябва лекарска помощ!

Пристигналата веднага линейка откарва Данаилов в болница “Бургасмед” в 10,30 ч в понеделник.

Актьорът вече не крие, че явно има сериозен проблем. Прегледът показва, че е счупена шийката на тазобедрената кост на левия му крак. 76-годишният Мастер намери сили да предприеме морско турне с пиесата “Актрисата”, в която играе швейцарски банкер, влюбен в театрална примадона (в ролята Аня Пенчева). Ролята не е голяма, но самото присъствие на Стефан Данаилов дава друг дух на спектакъла и препълва салоните.

“Всички сме оптимисти. Стефан е в момента на силни обезболяващи, защото трябва да бъде транспортиран до София - за това настояха столични лекари. Убедени сме в успешния край на тази нелепа история, но няма да е нито бързо, нито лесно. Предстои период на рехабилитация. Добре е да е в София, сред близки до него хора, защото ще има нужда и от грижи, и от подкрепа”, каза за “24 часа” близка на Данаилов.

Очаква се належащата операция да е в четвъртък при наличие на осигурен качествен имплант.

Партньорът му в пиесата “Актрисата” Ненчо Илчев научи от нас за инцидента. “Много тъжно. Желая му успешно оздравяване и нови срещи на сцената”, каза той.

Свързахме се и със студенти на Мастера. Всички се надяват той отново да им преподава наесен, макар негова дясна ръка да е племенницата му Росица Обрешкова, която следва неговите педагогически съвети.

Завръщането на Стефан Данаилов на сцената бе “провокирано” от Аня Пенчева, която му предлага текста на пиесата “Актрисата”. Специално за премиерата от САЩ долетя синът му Владимир, който поощри баща си, че отново е пред зрителите: “На татко мястото му е на сцената, той има висок дух, той може”, категоричен беше Данаилов-младши. Актьорът е много раздразнен от цялата тази суматоха около състоянието му.

“Жив съм.

Не умирам”,

казва той.

Близките му са убедени, че спекулациите само ще попречат за бързото му възстановяване. Заради първоначалната неяснота какво става с Ламбо пост във фейсбук пусна и лидерката на БСП Корнелия Нинова. “Написаното за здравословното му състояние е преувеличено. Той е контактен и ми обясни, че е счупил става при падане”, успокои тя вчера по обед. Заради пристигането му на носилка и затруднения говор първоначалните слухове бяха за по-сериозен проблем. Преди години Ламбо бе диагностициран с лимфом, тогава почина и съпругата му Мери, но се смята, че се е преборил с болестта. (24часа)

Изследванията показали добро общо състояние, проф. Андрей Йотов консултира екипа

Съпругът на вицепрезидентката е светило в тази област

ДИМЧО РАЙКОВ

“В добро общо състояние е. В това увери д-р Владимир Гецов от отделението по “Травматология и ортопедия” на болница “Бургасмед” след първоначалните прегледи на Стефан Данаилов.

Ламбо бе докаран с линейка в “Бургасмед” рано сутринта във вторник от Приморско.

Въпреки че състоянието му не е животозастрашаващо, болките през последните дни станали нетърпими и почти направили неподвижен любимия на поколения българи актьор.

Диагнозата му

е субкапитална

фрактура, която

е разместена

и предстои поставяне на изкуствена тазобедрена става.

Преди хирургическата намеса на Ламбо са били направени кръвни изследвания, прегледал го и кардиолог, като резултатите позволявали да му се направи операция.

Вероятно няма да има проблем и да бъде транспортиран до “Софиямед”, защото основният вариант е ставата да се смени в столичната болница. Но до късно вчера актуална бе и възможността да се подложи на хирургическата интервенция в черноморския град.

И при двата случая екипът ще бъде консултиран от съпруга на вицепрезидента Илияна Йотова - проф. Андрей Йотов, който е светило в българската травматология и ортопедия и изключителен специалист именно по фрактури в тазобедрената област.

Ламбо е

настанен в

бургаската

болница в тиха

и спокойна стая

и бе на

обезболяващи вчера.

Сред първите дошли да го видят бяха племенницата му Росица Обрешкова, която е дъщеря на покойната му сестра, и внукът му Виктор Цанков. Росица била на почивка в Царево и след като научила новината за перипетиите на вуйчо си, зарязала плажа и веднага дотърчала в Бургас.

Вежди: Боли го, но се шегува по телефона

Председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов е първият, който се обажда на Стефан Данаилов, когато научава за инцидента с любимия актьор:

“Спънал се е. Случва се! Кой е застрахован? Боли го много, не крие. Но духът му е бодър, дори се шегуваше, когато се чухме по телефона - духовит както винаги. Каза, че няма нужда от нищо засега. Не е драма. Ще го стабилизират, успокоят, за да понесе по-леко транспорта до София. За предпочитане е да бъде опериран в столицата. Убеден съм, че ще се възстановинапълно, милият. Оцеля след толкова изпитания!”. (24часа)