160 млн. евро на язовир “Батак” - най-голямата инвестиция на Ндрангетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615616 www.24chasa.bg
Недостроеният комплекс "Мелия-Бейкървил". Снимки и видео Станимир Въгленов

Леонардо Вилирило - топфинансистът на клана Гранде Аракри, е регистрирал фирмата “Тръсти бизнес екуити” в Пловдив, на 12 юли го осъдиха в Италия

Разследване на “24 часа” и румънската Asociatia LINX a Jurnalistilor de Investigatie разкри в предишни броеве как хора и инвестиции на италианската мафия Ндрангета се оказват свързани с разбитите фабрики за нелегални цигари в пловдивските села Труд и Ръжево Конаре.  

Разказахме и за Виктория Г., българката до боса на клана Сарконе. 

Днес четете за най-голямата неосъществена инвестиция на Ндрангетата в България - луксозен комплекс за 160 млн. евро на брега на язовир "Батак".

Кланът Сарконе от Милано не е единственият в България, свързан с мощната калабрийска фамилия от Ндрангета Гранде Аракри.

“Правим бизнес

в Гана, Кот

д'Ивоар и

България”,

хвали се Алфонсо Дилето в телефонен разговор, подслушан от италианските власти, които разследват пране на пари от Ндрангетата през 2013 г. Според италианската дирекция “Антимафия” от Болоня Дилето е част от клана Гранде Аракри и е една от водещите фигури в интернационалната дейност на калабрийската мафия в страни като България.

Международният бизнес на един от най-мощните кланове е ударен тежко по време на втората част от разследването с кодовото име “Емилия”. То води до

9 ареста и

запорирането

на имущество

за 330 млн.евро

Дилето, известен с прозвището Маймуната, движи международни инвестиции за милиони на клана Гранде Аракри. Изглеждащият като опитен мениджър Дилето дори не е висшист, но въпреки това плува във водите на големите финанси със самочувствието на акула - благодарение на факта, че има зад гърба си Ндрангета.

“Антимафия” установява, че кланът е подписал сделка за 160 млн. евро за изграждането на гигантски хотелски комплекс с името Melia-Bakerville (Мелия Бейкървил)

в местността

Цигов чарк до

язовир “Батак”

Работата по комплекса трябвало да започне в края на 2013 г. Договорът бил сключен с “Бейкър-Р” ЕООД със седалище в Пловдив.

От италианска страна договорът бил подписан от групировката Save Group S.r.l. (“Сейв груп” ООД). В миналото историческата италианска групировка “Сейв”, обявена по-късно във фалит, е осъществявала най-различни крупни строителни проекти на национално ниво. Нейните мениджъри обаче сядат на масата за преговори с босове на калабрийския клан, защото

от години

финансите им

са на червено

Така кланът пуска пипалата си и започва да си служи с почтената в миналото фирма за международни инвестиции на Ндрангетата. Въпреки че през 2013 г. съдът обявява във фалит “Сейв груп” и работниците ѝ остават на улицата, хора от престъпния клан и акционерите на групировката Джовани Веки и Патриция Петричели подписват сделки в България за 160 млн. и в Кот д'Ивоар за 190 млн. евро.

В момента както босът на клана Николино Гранде Аракри, така и смятаният за негова дясна ръка Алфонсо Дилето са в затвора. Арестът им проваля най-голямата подготвяна инвестиция на Ндрангетата в България.

Техен партньор тук е бил пловдивският бизнесмен Димитър Бекриев, който има над 10 фирми и множество недвижими собствености, включително луксозни сгради в центъра на Пловдив и др.

Той подготвя грандиозният проект "Мелия-Бейкървил" на брега на язовир Батак, който предвижда луксозен хотел, десетки еднофамилни къщи, пристанище за яхти и открити басейни за лятото и ски писта с чайна за зимата. Г-н Бекриев очевидно е направил немалката първоначална инвестиция в проекта (виж още снимки и видео по-надолу в текста).

След ареста на "бизнесмените" от Ндрангета обаче сделката на живота г-н Бекриев се проваля, заедно с целия му бизнес - повечето фирми и собственостите, които контролира, към момента са под запор - от банки, частни фирми и лица, както и от бюджета. Самата фирма

“Бейкър-Р”

дължи

387 117 лв.

на данъчните

според списъка на длъжниците по член 182 за 2019 г.

Телефонът, посочен в регистрацията на фирмата, е изключен. “24 часа” е готов да публикува мнението на г-н Бекриев по темата веднага, щом се свърже с нас.

Проверка на “24 часа” на Цигов чарк показа, че недостроеният комплекс е в окаяно състояние - в подножието му се е оформило блато с гласовит жабешки хор.

Още през март 2014-а състоянието на бизнеса на един от най-богатите пловдивчани дотогава, е незавидно. Съпругата му - бизнес дамата Елена Бекриева, е принудена да продава мартеници в центъра на Пловдив, за да събере пари, съобщава тогава сайтът podtepeto.com и публикува красноречиви снимки.

Кланът Гранде Аракри очевидно е гледал много сериозно както на сделката на Цигов чарк, така и на останалите си инвестиции в България. През 2013 г. един от най-добрите финансисти на мафиотския клан създава фирма у нас, за да контролира разрастващия се местен бизнес. Леонардо Вилирило

регистрира

“Тръсти бизнес

екуити” в

Пловдив

заедно с още двама италианци, показва проверка на “24 часа” в Търговският регистър.

Бизнесмените не успяват да разгърнат дейността си - в Италия започват масови арести на хора от Гранде Аракри.

След години на следствени действия и съдебни дела собственикът на фирма в България Леонардо Вилирило и още 75 мафиоти от Ндрангетата са осъдени в Болоня на 12 юли 2019 г.

Разследването е подготвено с помощта на Journalismfund.eu.

За промоцията на строящият се през 2011 г. комплекс е заснет дори филм с хеликоптер. Видео: YouTube канал на Елена Балиева