Прокуратурата за надраскания некролог: Почитта към мъртвите не бива да се иронизира

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615915 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Мъжът, надраскал некролога на магистрат, е осъден за уриниране върху националния флаг

На 19 август т.г. в статия под заглавие “Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог” се твърди, че “подходът на прокуратурата по този казус показва сериозен обрат в собствената ѝ практика”.

(Справка на "24 часа" показва, че заглавието е на статия на Mediapool)

Прокурорите, следователите и съдебните служители на Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел към нея изразяват несъгласие с "подобна манипулативна информация, изнесена в публичното пространство, дори и само защото касаe различни казуси, които нямат нищо общо по между си".

Така гласи съобщение на прокуратурата по повод тридневния арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска върху некролога на починал магистрат в фоайето на специализираната прокуратура.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата: 

Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател Йордан Костадинов, за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана Прокуратурата.

Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт.

Само за пълнота ще посочим, че лицето, извършило това, е обвиняем по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура, какъвто е реда по НПК.

При наличието на подобни доказателства, прокуратурата “не бележи обрат в собствената си практика”, а се ръководи само и единствено от закона.

Един месец по рано, същото лице, след проведено разследване от следовател при Следствения отдел към Специализирана прокуратура е осъдено от Специализирания наказателен съд по внесен обвинителен акт на Специализирана прокуратура на едно общо наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за незачитане и пренебрежение към държавния символ, както и за засягане честта на нацията, извършвайки непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на 29.05.2018 г. в центъра на гр. София пред Съдебната палата запалил знамето на Република България на публично място, след това уринирал върху него и създал видеозапис на тези обстоятелства, като е целял същите да станат достояние на неопределен кръг от хора и с това да покаже явното си незачитане на установения в държавата правов ред - престъпление по чл. 108, ал. 2 вр. с чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК и за извършените непристойни действия -престъпление по чл. 325, ал. 2, във вр. с ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК, което е отложено на осн. чл. 66, ал. 1 от НК С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

Считаме, че публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фитнес звезда грее на "Герена"! Това е съпругата на защитника на "Левски" Нуно Рейш - Таня. Тя е сензация в родната Португалия, а вече има и български фенове. Футболната съпруга е серитифициран персонален фитнес инструктор. Тя работи към голям австралийски спортен консорциум, който разполага с треньори в целия свят.

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев от години е определян като върл почитател на дефанзивния футбол. Фактите показват друго, откакто е начело на "сините". Футболистите му имат най-добрата голова разлика в Първа лига "+13". В деветте кръга досега те са отбелязали 20 попадения. Получили са 7. Единственият отбор, който се е разписвал повече пъти,

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,