В над половината от окръзите в Турция са дишали замърсен въздух през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615967 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В 56 процента от общо 81 окръга на Турция жителите са дишали замърсен въздух през 2018 г., сочи доклад, подготвен от платформа "Право на чист въздух", съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Според доклада окръгът с най-лошо качество на въздуха през миналата година е бил Кахраманмараш /Югоизточна Турция/, следван от окръг Ъгдър //Източна Турция/ и окръг Мерсин /Южна Турция/, предава БТА.

Единственият окръг, който през миналата година е имал чист въздух по стандартите на Международната здравна организация, е бил окръг Ардахан /Североизточна Турция/.

В доклада се посочва, че 51 574 души са починали през 2017 г. от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. Този брой е седем пъти по-голям от броя на почитналите при пътни кастрофи през същата година, се отбелязва в доклада. Окръзите, в които са регистрирани най-голям брой смъртни случаи от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, са Истанбул, Бурса и Анкара.

Платформата "Право на чист въздух" обединява 16 професионални организации и неправителствени организации, работещи от 2015 г. насам по проблемите на замърсяването на въздуха и въздействието му върху здравето в Турция. Сред тях са Турската фондация за борба с ерозията на почвата, Световният фонд за дивата природа, Асоциацията на специалисти по обществено здраве и Турското дружество на невролозите.

Наредбите за контрол на замърсяването на въздуха в Турция допускат по-високо ниво на замърсяване на въздуха от критериите, определени от Световната здравна организация, изтъква проф.Чийгдем Чаглаян, представителка в платформата на Асоциацията на специалисти по обществено здраве. Тя добави, че базата за показателите за замърсяване трябва да бъдат границите, поставени от здравната организация.

В сайта на платформата се посочва, че целта й е да защитава правото на живот в околна среда с чист въздух и да опазва общественото здраве от замърсяване на въздуха, произтичащо специално от съществуващите и планирани електроцентрали на въглища в Турция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.