Черна дупка погълна неутронна звезда и предизвика вълни във време-пространството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7616309 www.24chasa.bg
Снимка: НАСА

Астрономи станаха свидетели на космическо събитие, което не са наблюдавали досега. Миналата седмица уреди на Земята засякоха огромни гравитационни вълни във време-пространството, които сочат, че черна дупка на милиони километри от нашата планета е погълнала неутронна звезда, съобщи bTV.

Неутронната звезда, както и черната дупка, са останки от големи звезди, които постепенно се самоизяждат. В края на своя космически живот, звездите стават изключително тежки и плътни, като се превръщат или в неутронни звезди или в черни дупки.

Гравитационните вълни са засечени от детектори в Италия и Съединените щати. Според сметките космическото събитие се е случило на 8550 милиона трилиона километра от Земята. Астрономите все още анализират получените данни, но са категорични, че такива “катаклизмени вълни” могат да бъдат предизвикани единствено от това, че черна дупка е погълнала неутронна звезда.

След като инструментите засекли гравитационните сигнали, астрономите моментално насочили всичката си апаратура към мястото, откъдето дошли. За момента нямат визуално потвърждение на теорията си.

Засечените вълни потенциално могат да докажат и друга теория. Години наред астрономи смятат, че във вселената със сигурност съществуват бинарни системи (от две звезди или две черни дупки, например), в които участват неутронна звезда и черна дупка.

Животът на бинарните системи завършва с удар между двете космически тела. С получените данни е възможно тази теория да се окаже истина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.