В месеца за ваксина лекар или медиатор ще подсеща родителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7617187 www.24chasa.bg
Заради деца, които не бяха ваксинирани срещу морбили, се стигна до епидемия у нас, която едва сега утихва. За да не се разрасне, още през март Столична община, една от най-засегнатите области, разкри мобилни кабинети, в които имунизираха неваксинирани деца.

Редица промени в наредбата за ваксините, целящи подобряване на имунизационния обхват в страната, предлагат джипитата. Те са част от становище на съсловната им организация, изпратено до Министерството на здравеопазването, което преди две седмици пусна проект с промени в календара за имунизациите.

От есента стартира националната програма за безплатна антигрип ваксина за хора над 65 г. Освен че я разписват, промените регламентират и задължения на личните лекари да уведомяват подлежащите на ваксина с есемес, имейл, по пощата и др.

Според джипитата обаче не може само на тях да се прехвърлят задълженията за обхват на подлежащите на ваксини. Искат се усилията едновременно на всички участници в процеса, включително министерството, регионалните здравни инспекции, държавната и общинските администрации, посочват те. И предлагат мярка: всеки месец след среща с джипи, заявило пред РЗИ, че има пациенти за ваксиниране, здравни медиатори да правят посещения по домовете и да напомнят за предстоящите имунизации, най-вече на родителите на малки деца. Срещу това ще се иска подпис на уведомения.

За пореден път се обявяват и за глоби, ако се откаже ваксина. Това и сега е записано в Закона за здравето, но не е посочено кой орган може да ги налага и събира, затова не се и прилага. Съсловната организация предлага това да са РЗИ.

На всеки 3 месеца джипитата да изпращат по електронен път отчет за неявили се на имунизация деца до 2 г., а веднъж годишно - за по-големите, тъй като сега за това няма разписан ред, предлагат още лекарите. Отказите ще се удостоверяват с амбулаторен лист и подпис на отказалия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански