В месеца за ваксина лекар или медиатор ще подсеща родителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7617187 www.24chasa.bg
Заради деца, които не бяха ваксинирани срещу морбили, се стигна до епидемия у нас, която едва сега утихва. За да не се разрасне, още през март Столична община, една от най-засегнатите области, разкри мобилни кабинети, в които имунизираха неваксинирани деца.

Редица промени в наредбата за ваксините, целящи подобряване на имунизационния обхват в страната, предлагат джипитата. Те са част от становище на съсловната им организация, изпратено до Министерството на здравеопазването, което преди две седмици пусна проект с промени в календара за имунизациите.

От есента стартира националната програма за безплатна антигрип ваксина за хора над 65 г. Освен че я разписват, промените регламентират и задължения на личните лекари да уведомяват подлежащите на ваксина с есемес, имейл, по пощата и др.

Според джипитата обаче не може само на тях да се прехвърлят задълженията за обхват на подлежащите на ваксини. Искат се усилията едновременно на всички участници в процеса, включително министерството, регионалните здравни инспекции, държавната и общинските администрации, посочват те. И предлагат мярка: всеки месец след среща с джипи, заявило пред РЗИ, че има пациенти за ваксиниране, здравни медиатори да правят посещения по домовете и да напомнят за предстоящите имунизации, най-вече на родителите на малки деца. Срещу това ще се иска подпис на уведомения.

За пореден път се обявяват и за глоби, ако се откаже ваксина. Това и сега е записано в Закона за здравето, но не е посочено кой орган може да ги налага и събира, затова не се и прилага. Съсловната организация предлага това да са РЗИ.

На всеки 3 месеца джипитата да изпращат по електронен път отчет за неявили се на имунизация деца до 2 г., а веднъж годишно - за по-големите, тъй като сега за това няма разписан ред, предлагат още лекарите. Отказите ще се удостоверяват с амбулаторен лист и подпис на отказалия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.