Нов проект: Децата в интернатите да имат право и на месечни лични средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/7617861 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Децата в интернати да имат право и на месечни средства за лични нужди. Това предвиждат промени в Правилника за устройството и дейността на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати, пуснати за съгласуване от образователното министерство.

Досега учениците, които имат проблем със закона и са настанени във възпитателните интернати, имаха право на средства "за създаване на условия за възпитание и обучение, за самоподготовка, нощуване, облекло, медикаменти, учебници, учебни помагала и безплатна храна". Парите за медикаменти, лични хигиенни материали и други досега отиваха при директорите на интернатите. А младежите нямаха достъп до лични средства, предаде "Дневник". 

Сега текстовете предвиждат децата да получават някаква месечна сума, която сами да разпределят в зависимост от личните си нужди. Текстовете не казват каква ще е сумата.

Друга промяна предвижда работилниците и помощните стопанства, които могат да бъдат разкривани към интернатите, да могат и да продават произведените продукти. Тези работилници и стопанства ще могат "да функционират като учебно-производствени бази за практическо обучение на учениците, чрез които училищата допълнително може да реализират собствени приходи".

При постъпването си в интерната всяко дете ще минава оценка на потребностите си от екипи за психолого-педагогическа оценка и подкрепа. На тази база ще се правят индивидуалните програми, чрез които ще се преодоляват причините, довели до противообществените им прояви, както и за подкрепа за личностното им развитие.

Промените предвиждат специална забрана учениците да "извършват дейности, свързани с налагането на религиозни доктрини, верски убеждения и/или нетолерантност".

В мотивите на вносителите се посочва, че тече подготовка на цялостната система за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Но докато тя стане факт, се налага поне временна промяна в някои методи на работа в интернатите.

За реформа в системата на детското правосъдие се говори от много години, а неправителственият сектор настоява за сериозни промени. А дискусии текат поне в последните три правителствени екипа. Но до момента конкретни текстове така и няма.

Сега в мотивите към измененията се твърди, че промените са почти готови и предстои внасянето им в Народното събрание. Такива податки и официални данни няма за момента от правосъдното министерство, което е инициатор на дискусии, работни групи и кръгли маси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове