Нов проект: Децата в интернатите да имат право и на месечни лични средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/7617861 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Децата в интернати да имат право и на месечни средства за лични нужди. Това предвиждат промени в Правилника за устройството и дейността на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати, пуснати за съгласуване от образователното министерство.

Досега учениците, които имат проблем със закона и са настанени във възпитателните интернати, имаха право на средства "за създаване на условия за възпитание и обучение, за самоподготовка, нощуване, облекло, медикаменти, учебници, учебни помагала и безплатна храна". Парите за медикаменти, лични хигиенни материали и други досега отиваха при директорите на интернатите. А младежите нямаха достъп до лични средства, предаде "Дневник". 

Сега текстовете предвиждат децата да получават някаква месечна сума, която сами да разпределят в зависимост от личните си нужди. Текстовете не казват каква ще е сумата.

Друга промяна предвижда работилниците и помощните стопанства, които могат да бъдат разкривани към интернатите, да могат и да продават произведените продукти. Тези работилници и стопанства ще могат "да функционират като учебно-производствени бази за практическо обучение на учениците, чрез които училищата допълнително може да реализират собствени приходи".

При постъпването си в интерната всяко дете ще минава оценка на потребностите си от екипи за психолого-педагогическа оценка и подкрепа. На тази база ще се правят индивидуалните програми, чрез които ще се преодоляват причините, довели до противообществените им прояви, както и за подкрепа за личностното им развитие.

Промените предвиждат специална забрана учениците да "извършват дейности, свързани с налагането на религиозни доктрини, верски убеждения и/или нетолерантност".

В мотивите на вносителите се посочва, че тече подготовка на цялостната система за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Но докато тя стане факт, се налага поне временна промяна в някои методи на работа в интернатите.

За реформа в системата на детското правосъдие се говори от много години, а неправителственият сектор настоява за сериозни промени. А дискусии текат поне в последните три правителствени екипа. Но до момента конкретни текстове така и няма.

Сега в мотивите към измененията се твърди, че промените са почти готови и предстои внасянето им в Народното събрание. Такива податки и официални данни няма за момента от правосъдното министерство, което е инициатор на дискусии, работни групи и кръгли маси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи

Двойният килър от благоевградското село Селище Антон Петковски-Нашко цъфна в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол! След 7-годишно издирване снимката на екзекутора и данните му се появиха на сайта на международната полицейска организация, видя "България Днес". Подобно на дупнишките мафиоти Братя Галеви, Нашко изчезва, преди да чуе,

На почивката на мача казах на играчите да продължат да вкарват 7:1! Този кошмар продължава да преследва феновете на ЦСКА и до днес. А за "сините" запалянковци "седмицата" се е превърнала в свещено число. На днешния ден, 23 септември, преди точно 25 години "Левски" размазва ЦСКА за най-голямата победа в историята на вечното дерби.