"Бритиш еъруейз" ще захранва самолетите си с гориво, направено от битов отпадък

https://www.24chasa.bg/novini/article/7618936 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" скоро ще започне да захранва самолетите си с гориво, получено от ежедневния битов отпадък. Превозвачът работи върху план за изграждането на завод във Великобритания, който да преработва отпадък, произвеждайки гориво.

В него ще се събира битовия боклук от домакинствата, като памперси и чаши от кафе и ще се преработва в устойчиво самолетно гориво. В свое изявление "Бритиш еъруейз" e заявила, че заводът ще поема повече от 500 000 тона отпадъци, които не подлежат на рециклиране всяка година, информира money.bg.

От авиокомпанията са посочили, че новата технология ще намали емисиите на парникови газове със 70% за всеки тон използвано устойчиво самолетно гориво вместо тон конвенционално гориво.

Планът за проекта, който ще се намира в североизточната част на Линкълншир е разработен от дружеството Atalto Immingham Limited. То е съвместно сътрудничество, съставено от "Бритиш еъруейз", Shell и компанията за устойчиви горива Velocys, която финансира по-голямата част от проекта.

Ако финансирането и довършителните процеси по проекта бъдат изпълнени в срок, изграждането на завода трябва да започне през 2021 година. Очакванията са най-рано производството на гориво от битов отпадък да започне през 2024 година.

Според Алекс Крус, председател и главен изпълнителен директор на "Бритиш еъруейз", устойчивите горива могат да се окажат ключова промяна за авиоиндустрията.

"Този ход е важна стъпка от процеса за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и изпълнението на поставените цели за въглеродно неутрални емисии, които влизат в сила от 2020 година", допълва той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.