За пътуване в България - 198 лева, в чужбина близо 660

https://www.24chasa.bg/novini/article/7619255 www.24chasa.bg

У нас най-голям е разходът за храна, а навън - за транспорт

За пътуване в България средният разход е 198 лв., а в чужбина - 658. Това показват данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината. При командировка средният разход е 168 лв. тук и 1198 в чужбина.

Данните показват, че българите харчат повече сега, отколкото преди година. Тогава средният разход при пътуване у нас е бил 180 лв., а извън страната - 610.

За периода април - юни 1,2 млн. българи са били на почивка, което е ръст от 12,4% на годишна база. По-голямата част от пътуванията са в страната - 75,7%. Пътешествията в чужбина са 19,1 на сто. А 5,2% са пътували у нас и зад граница. В сравнение с година по-рано има ръст на почивките зад граница и лек спад на тези в България.

Най-активни са

пътешествениците

на възраст

между 25 и 44 г.

Те заемат 44,9 на сто от всички пътуващи, или 548 хил. Те също са възрастовата група, която е провела най-много пътешествия в чужбина - 19,9 на сто.

Във всички възрастови групи преобладават пътуванията в страната. Най-висок е делът при хората на 65 г. и повече. 78% от пътувалите в тази възрастова група са избрали да посетят кътче в България вместо в чужбина.

Най-големи привърженици на пътуванията както у нас, така и в чужбина са младежите между 15 и 24 г.

Данните показват, че

най-популярни

са пътуванията

за почивка

и екскурзия

Почти половината в страната са с тази цел - 46,2%. У нас втората причина е посещение на близките - 41,3 на сто, а професионалните заемат 6,2%.

В чужбина основната цел на пътуващите е почивка - 78,3 на сто. При роднини са отишли 14,1%, а заради професионални ангажименти - 5,3 на сто.

Статистиката показва, че българите предпочитат сами да организират пътуването си. 89,2%, или 1,4 млн. от всички пътувания, са самостоятелни. Относителният дял на тези без резервация в страната са 94,2%, а в чужбина - 68,5%

При пътуванията у нас най-голям е разходът за храна - 37,8%, а извън страната - за транспорт, където отиват 29 на сто от парите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи

Двойният килър от благоевградското село Селище Антон Петковски-Нашко цъфна в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол! След 7-годишно издирване снимката на екзекутора и данните му се появиха на сайта на международната полицейска организация, видя "България Днес". Подобно на дупнишките мафиоти Братя Галеви, Нашко изчезва, преди да чуе,

На почивката на мача казах на играчите да продължат да вкарват 7:1! Този кошмар продължава да преследва феновете на ЦСКА и до днес. А за "сините" запалянковци "седмицата" се е превърнала в свещено число. На днешния ден, 23 септември, преди точно 25 години "Левски" размазва ЦСКА за най-голямата победа в историята на вечното дерби.