За пътуване в България - 198 лева, в чужбина близо 660

https://www.24chasa.bg/novini/article/7619255 www.24chasa.bg

У нас най-голям е разходът за храна, а навън - за транспорт

За пътуване в България средният разход е 198 лв., а в чужбина - 658. Това показват данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината. При командировка средният разход е 168 лв. тук и 1198 в чужбина.

Данните показват, че българите харчат повече сега, отколкото преди година. Тогава средният разход при пътуване у нас е бил 180 лв., а извън страната - 610.

За периода април - юни 1,2 млн. българи са били на почивка, което е ръст от 12,4% на годишна база. По-голямата част от пътуванията са в страната - 75,7%. Пътешествията в чужбина са 19,1 на сто. А 5,2% са пътували у нас и зад граница. В сравнение с година по-рано има ръст на почивките зад граница и лек спад на тези в България.

Най-активни са

пътешествениците

на възраст

между 25 и 44 г.

Те заемат 44,9 на сто от всички пътуващи, или 548 хил. Те също са възрастовата група, която е провела най-много пътешествия в чужбина - 19,9 на сто.

Във всички възрастови групи преобладават пътуванията в страната. Най-висок е делът при хората на 65 г. и повече. 78% от пътувалите в тази възрастова група са избрали да посетят кътче в България вместо в чужбина.

Най-големи привърженици на пътуванията както у нас, така и в чужбина са младежите между 15 и 24 г.

Данните показват, че

най-популярни

са пътуванията

за почивка

и екскурзия

Почти половината в страната са с тази цел - 46,2%. У нас втората причина е посещение на близките - 41,3 на сто, а професионалните заемат 6,2%.

В чужбина основната цел на пътуващите е почивка - 78,3 на сто. При роднини са отишли 14,1%, а заради професионални ангажименти - 5,3 на сто.

Статистиката показва, че българите предпочитат сами да организират пътуването си. 89,2%, или 1,4 млн. от всички пътувания, са самостоятелни. Относителният дял на тези без резервация в страната са 94,2%, а в чужбина - 68,5%

При пътуванията у нас най-голям е разходът за храна - 37,8%, а извън страната - за транспорт, където отиват 29 на сто от парите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за