Зам.-министър: Разумно е съкратеното следствие да отпадне за особено тежките случаи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7619306 www.24chasa.bg
Зам.-министър проф. Николай Проданов

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева

Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф. Николай Проданов, след като откри нов арест в Сливен.

Във вчерашния си брой “24 часа” публикува конкретно предложение за промяна на НПК на юриста Иван Тодоров и се обърна към депутати от различни цветове с въпрос от журналиста Слави Ангелов “Още колко убийци да помилваме?”. Става ясно, че парламентът ще обсъжда наесен варианти за затваряне на възможността за съкратен процес при жестоки престъпления. Събираме експертни мнения на юристи и магистрати по темата.

Причината - поредното зверско кръвопролитие. Този път жертва падна 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Соченият за неин убиец вече е направил пълни самопризнания пред разследващите. Ако стори това и пред съда, искайки делото му да мине по съкратеното следствие, 21-годишният Мартин Трифонов

ще избегне

най-тежките

наказания -

доживотен

затвор без

замяна или

доживотен

затвор

Законът забранява на съда да наложи едно от тези две наказания. С други думи, дори и съдиите да преценят, че виновният заслужава доживотен затвор без замяна или доживотен затвор, съдиите са длъжни да присъдят затвор между 20 и 30 г.

Вчера в Сливен тръгна подписка за промяна в закона за съкратеното следствие и за строго наказание за лекаря, с когото Кристин пътувала с линейка до болницата.

“Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?”, попита главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов в коментар.

Становището на Иван Тодоров е, че съкратено следствие при убийства по особено мъчителен или особено жесток начин трябва да се допуска само след съгласие на прокурор. По сега действащото законодателство мнение на прокурор не се изисква.

Подобна позиция изрази пред “24 часа” и прокурорката от ВКП Румяна Арнаудова.

“Законодателната промяна ще бъде факт, но с нея проблемите ще бъдат решени частично.

Не е най-правилният подход да се концентрираме само и единствено в съдебната фаза на процеса от решаване на подобни проблеми”, коментира още зам.-министър Николай Проданов, който е излъчен от квотата на ВМРО.

Според него в момента в

България има

проблеми с

опазването на

личната

сигурност на

гражданите

“И това не е проблем само на такива изключително тежки посегателства върху човешкия живот и чест. Вие, чувствате ли се спокойно като пътувате по някоя от магистралите в страната, защото аз не се чувствам сигурен. Има големи проблеми, свързани със сферата на обществен ред и сигурност, които трябва да бъдат решавани”, заяви зам.-министърът на правосъдието.

На друго мнение е Даниела Машева, бивш прокурор от ВКП, а сега член на Висшия съдебен съвет. “Съкратеното съдебно следствие не трябва да отпада, защото този институт дава възможност за по-бързо приключване на съдебния процес”, коментира тя пред “24 часа”.

Според Машева идеята на законодателя подсъдимият да получи “бонус” за наказанието е именно, че

той е

съдействал на

правосъдието,

признавайки

фактите

на обвинението и облекчавайки наказателния процес. “Този т.нар. бонус съществува и в други правни системи”, каза Машева. И подчерта, че за тежки престъпления против личността споразумения между прокурор и подсъдим не се сключват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.