Зам.-министър: Разумно е съкратеното следствие да отпадне за особено тежките случаи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7619306 www.24chasa.bg
Зам.-министър проф. Николай Проданов

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева

Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф. Николай Проданов, след като откри нов арест в Сливен.

Във вчерашния си брой “24 часа” публикува конкретно предложение за промяна на НПК на юриста Иван Тодоров и се обърна към депутати от различни цветове с въпрос от журналиста Слави Ангелов “Още колко убийци да помилваме?”. Става ясно, че парламентът ще обсъжда наесен варианти за затваряне на възможността за съкратен процес при жестоки престъпления. Събираме експертни мнения на юристи и магистрати по темата.

Причината - поредното зверско кръвопролитие. Този път жертва падна 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Соченият за неин убиец вече е направил пълни самопризнания пред разследващите. Ако стори това и пред съда, искайки делото му да мине по съкратеното следствие, 21-годишният Мартин Трифонов

ще избегне

най-тежките

наказания -

доживотен

затвор без

замяна или

доживотен

затвор

Законът забранява на съда да наложи едно от тези две наказания. С други думи, дори и съдиите да преценят, че виновният заслужава доживотен затвор без замяна или доживотен затвор, съдиите са длъжни да присъдят затвор между 20 и 30 г.

Вчера в Сливен тръгна подписка за промяна в закона за съкратеното следствие и за строго наказание за лекаря, с когото Кристин пътувала с линейка до болницата.

“Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?”, попита главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов в коментар.

Становището на Иван Тодоров е, че съкратено следствие при убийства по особено мъчителен или особено жесток начин трябва да се допуска само след съгласие на прокурор. По сега действащото законодателство мнение на прокурор не се изисква.

Подобна позиция изрази пред “24 часа” и прокурорката от ВКП Румяна Арнаудова.

“Законодателната промяна ще бъде факт, но с нея проблемите ще бъдат решени частично.

Не е най-правилният подход да се концентрираме само и единствено в съдебната фаза на процеса от решаване на подобни проблеми”, коментира още зам.-министър Николай Проданов, който е излъчен от квотата на ВМРО.

Според него в момента в

България има

проблеми с

опазването на

личната

сигурност на

гражданите

“И това не е проблем само на такива изключително тежки посегателства върху човешкия живот и чест. Вие, чувствате ли се спокойно като пътувате по някоя от магистралите в страната, защото аз не се чувствам сигурен. Има големи проблеми, свързани със сферата на обществен ред и сигурност, които трябва да бъдат решавани”, заяви зам.-министърът на правосъдието.

На друго мнение е Даниела Машева, бивш прокурор от ВКП, а сега член на Висшия съдебен съвет. “Съкратеното съдебно следствие не трябва да отпада, защото този институт дава възможност за по-бързо приключване на съдебния процес”, коментира тя пред “24 часа”.

Според Машева идеята на законодателя подсъдимият да получи “бонус” за наказанието е именно, че

той е

съдействал на

правосъдието,

признавайки

фактите

на обвинението и облекчавайки наказателния процес. “Този т.нар. бонус съществува и в други правни системи”, каза Машева. И подчерта, че за тежки престъпления против личността споразумения между прокурор и подсъдим не се сключват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.