Не откриха облъчване с радиация при лекарите от взрива край Архангелск

https://www.24chasa.bg/novini/article/7620194 www.24chasa.bg

Московски експерти приключиха прегледите на лекарите от здравните заведения в Архангелск, полагали грижи за пострадалите при експлозията на 8 август край село Ньонокса при тест на ракетен двигател, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Местните власти съобщиха днес, че няма превишение на допустимите нива на радиация.

Прегледани са общо над 110 души - медици, но също специалисти, шофьори и пилоти. Двайсет медицински служители са минали допълнителни проверки във Федералния медицински биофизичен център в Москва. Използван бе спектрометър, измерващ йонизиращите излъчвания.

С подобна техника и методики бяха осъществени и изследванията в мобилната лаборатория в Архангелск, включващи ултразвуков преглед на щитовидната жлеза. В нито един случай не е установено радиоактивно замърсяване на тялото или дрехите. В мускулните тъкани на един от специалистите са открити минимални количества цезий-137, но експертите не намират връзка с участието му в ликвидирането на последиците от взрива в Ньонокса. Този изотоп може да е попаднал в организма му с храната, в която по принцип може да се натрупа - например в риба, гъби, водорасли, допълва ТАСС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с