Сараево не позволява гей парад

https://www.24chasa.bg/novini/article/7620975 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Управляваща партия в кантон Сараево призова днес организаторите на гей парад, планиран за 8 септември в босненската столица, да се откажат от проявата заради съображения за сигурност, предават АФП и БТА.

Става дума за първи парад на гордостта в Сараево, където участници в гей фестивал бяха нападнати през 2008 г. и 2014 г. от радикални ислямисти и хулигани.

Организаторите смятат, че оттогава насам атмосферата се е подобрила.

Дясноцентристката партия "Народ и справедливост" - един от стълбовете на кантоналното правителство, посочва в съобщение, че много голяма част от жителите на Сараево са срещу парада, тъй като той противоречи на традиционните ценности и на техните религиозни чувства.

Ние сме за правовата държава, толерантността и съжителството на всички различия, но сме против организацията на демонстрации, които няма да подобрят, а могат, обратното, да влошат ситуацията със сигурността в Сараево, посочи в съобщение Ибрахим Керла, отговорен представител на партията.

Сараево е последната столица в Западните Балкани, която все още не е организирала парад на гордостта. Осемдесет процента от общо 340 000 жители на Сараево са мюсюлмани.

След новината за гей парада през април основната босненска мюсюлманска политическа партия /Партия на демократичното действие, опозиционна в кантона - бел.АФП/ веднага призова организаторите и кантоналните власти да се откажат от проявата.

Депутатка от тази партия в кантоналния парламент - Самра Чосович Хайдаревич, написа в социалните мрежи, че желае "подобни хора да бъдат изолирани и поставени възможно най-далаче от нашите деца и от нашето общество".

Тези думи бяха остро критикувани от комисаря по правата на човека на Съвета на Европа.

Но редица известни личности, творци, интелектуалци и писатели публично подкрепиха организирането на парада.

Кантонът Сараево се управлява след изборите през октомври 2018 г. от правителство, съставено от различни в идеологическо отношение партии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца