В Брюксел Музеят на капитализма повдига въпроси за начина ни на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/7621702 www.24chasa.bg
Кадър от Брюксел Снимка: Pixabay

Забогатяване, постигане на по-добър комфорт, работа с цел консумиране - какви са последиците от всичко това? Отговор на въпроса дава Музеят на капитализма, замислен от студентска организация от Белгия, предадоха Франс прес и БТА.

Музеят е всъщност пътуваща експозиция, която до 13 септември се помещава в сградата на бившата брюкселска борса. Според инициаторите на изложбата това е едно символично място за Музея на капитализма, повдигащ въпроси за икономическата система, доминираща света.

Сградата, издържана в некласически стил, в центъра на белгийската столица, преди двадесет години престана да е борса и днес се управлява от общината. Именно новите общински власти, съставени от социалисти и еколози и избрани в края на миналата година, предложиха в сградата да се помещава Музеят на капитализма в продължение на месец. Пътуващата експозиция досега е обиколила пет белгийски града и беше посетена от по 15 000 души във всеки един от тях.

В началото на изложбата е представена дефиниция, пораждаща дебат и гласяща: Капитализмът е система, характеризирана от изискването за трупане на печалба и и извличане на ползи чрез частната собственост.

После експозицията показва, че капитализмът може да бъде синоним на материалния комфорт, като позволява пътувания, почивки, еманципация и социален възход. Представени са и успехи "в американски стил", като този на Бил Гейтс, съоснователя на Майкрософт. Но в специална зала са представени и пределите на капитализма, а именно това, че богатствата са много неравномерно разпределени, че свърхконсумацията изчерпва природните ресурси или, че интересите на международните компании, представяни като нещо, което се прави за общото благо, бележат напредък.

В края на експозицията посетителите стъпват върху фраза на политоложката Сюзан Джордж, която твърди, че "има хиляди алтернативи на капитализма". Те са представени в последната от експозиционните зали.

Изложбата е безплатна и е отворена всеки ден от 14 до 19 ч. без вторниците. Вечерта има тематични дебати и прожекции на филми.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години