Десет царства на линовете в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7621756 www.24chasa.bg

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси

Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Рибари търсят бряг с най-много линове на Дуранкулак. СНИМКА: Цанко Цанев

Според руските риболовни спецове, който веднъж е хванала лин, не жали пари и време да преследва само тази и никоя друга риба. За зеленикавата слузеста твар от семейство Шаранови се носят легенди, коя от коя по-невероятни.

Според капризите на лина той кълве на най-различна стръв на различните места у нас. Ето и особеностите на риболова му.

Противно на твърденията, че отива на торен червей, понякога той направо се гнуси от него. На Шабла и Дуранкулак няма по-ефективен начин да прогоните лина от този да му предложите отвратителния, миризлив на изпражнения червей. На тези блата линът въобще не поглежда царевицата, а хлябът му е напълно непознат.

Най-важната стръв

е местният блатен

червей,

на който никъде другаде в България нищо не кълве, макар че се препоръчва като отлична примамка за малки сомчета.

Номерът тук е два 30-сантиметрови червея да се кръстосат на куката, която е 5-6-и номер, за предпочитане - тъмна на цвят. Тук обаче започва голямата игра. Докато налапа напълно стръвта, линът може с часове да я мъкне из водата и плувката да се движи наляво и надясно по 10-20 метра. И още нещо. Линът в тези блата се настървява на бял червей само в началото на септември, когато усети зимата и бърза да натрупа запаси.

Противно на всичко това,

на старите речни

корита на Янтра

линът кълве

единствено на

царевица

от консервна кутия. Опитите с блатни червеи там се оказаха безсмислени, а местните братя го хващат само на кукуруза.

На язовир “Широка поляна” пък линът кълве най-вече на топчета замесен хляб. За ужас на риболовните естети, тук каленикът се лови и на торен червей, а белият не му е чужд.

На “Огняново” лин може да се хване на земен червей, но кълве също на торен и бял.

На ръкавите на Дунав при Оряхово линът се хваща и на пружина със захранка.

Блатата край Ясен, Плевенско, също развъждат блатни червеи и линът ги продпочита, стига риболовците да знаят къде да ги изкопаят.

На изключително красивото блато Малък Преславец край Тутракан линът се лови най-вече на бял червей.

В Кочериново, Богров и Костинброд тази риба се лови банално на торни и бели червеи.

Едрият лин се храни активно след хвърлянето на хайвера. Придържа се в обраслите участъци или точно до растителността. По принцип

най-доброто време

за риболов е от

разсъмване до

8-9 ч сутринта

и привечер

след 17-18 ч до залез. Но ако времето е по-хладно или пък улучите някой хубав ден от циганското лято, може да кълве и цял ден. На Дуранкулак например линът е най-активен при северен вятър.

На същото място се казва, че резултат дава комбинираната стръв, например торен червей с бял, царевица с бял или с торен червей. Но това твърдение е доста съмнително. Трябва да се знае, че линовете плуват в тръстиките и само в определени моменти търсят храна на 10-15 метра от тях навътре във водата.

Хващането на лин трябва да предполага близост на стръвта до дъното. Добре е да има две куки с блатни червеи една над друга. При хващане линът започва да “помпа”, за да се откачи, и трябва да бъде добре контролирано това пружиниране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният режисьор, създател на 3/4 от всички епизоди на хитовия сериал "Под прикритие" - Виктор Божинов, си похапва сладко-сладко бургер в центъра на София. Явно работата по новия български сериал "Пътят на честта" е изморила и изцедила силите на Божинов, който на крак възстановява сили с питателната храна,

Юристът политик Татяна Дончева плаща за дребни покупки с едри, чисто нови банкноти от бял плик, видя "България Днес". Явно г-жа Дончева не се нуждае от портфейл или случайно е намерила забравения плик с чистите пари в някоя от модните си дамски

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в