Десет царства на линовете в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7621756 www.24chasa.bg

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси

Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Рибари търсят бряг с най-много линове на Дуранкулак.
Рибари търсят бряг с най-много линове на Дуранкулак. СНИМКА: Цанко Цанев

Според руските риболовни спецове, който веднъж е хванала лин, не жали пари и време да преследва само тази и никоя друга риба. За зеленикавата слузеста твар от семейство Шаранови се носят легенди, коя от коя по-невероятни.

Според капризите на лина той кълве на най-различна стръв на различните места у нас. Ето и особеностите на риболова му.

Противно на твърденията, че отива на торен червей, понякога той направо се гнуси от него. На Шабла и Дуранкулак няма по-ефективен начин да прогоните лина от този да му предложите отвратителния, миризлив на изпражнения червей. На тези блата линът въобще не поглежда царевицата, а хлябът му е напълно непознат.

Най-важната стръв

е местният блатен

червей,

на който никъде другаде в България нищо не кълве, макар че се препоръчва като отлична примамка за малки сомчета.

Номерът тук е два 30-сантиметрови червея да се кръстосат на куката, която е 5-6-и номер, за предпочитане - тъмна на цвят. Тук обаче започва голямата игра. Докато налапа напълно стръвта, линът може с часове да я мъкне из водата и плувката да се движи наляво и надясно по 10-20 метра. И още нещо. Линът в тези блата се настървява на бял червей само в началото на септември, когато усети зимата и бърза да натрупа запаси.

Противно на всичко това,

на старите речни

корита на Янтра

линът кълве

единствено на

царевица

от консервна кутия. Опитите с блатни червеи там се оказаха безсмислени, а местните братя го хващат само на кукуруза.

На язовир “Широка поляна” пък линът кълве най-вече на топчета замесен хляб. За ужас на риболовните естети, тук каленикът се лови и на торен червей, а белият не му е чужд.

На “Огняново” лин може да се хване на земен червей, но кълве също на торен и бял.

На ръкавите на Дунав при Оряхово линът се хваща и на пружина със захранка.

Блатата край Ясен, Плевенско, също развъждат блатни червеи и линът ги продпочита, стига риболовците да знаят къде да ги изкопаят.

На изключително красивото блато Малък Преславец край Тутракан линът се лови най-вече на бял червей.

В Кочериново, Богров и Костинброд тази риба се лови банално на торни и бели червеи.

Едрият лин се храни активно след хвърлянето на хайвера. Придържа се в обраслите участъци или точно до растителността. По принцип

най-доброто време

за риболов е от

разсъмване до

8-9 ч сутринта

и привечер

след 17-18 ч до залез. Но ако времето е по-хладно или пък улучите някой хубав ден от циганското лято, може да кълве и цял ден. На Дуранкулак например линът е най-активен при северен вятър.

На същото място се казва, че резултат дава комбинираната стръв, например торен червей с бял, царевица с бял или с торен червей. Но това твърдение е доста съмнително. Трябва да се знае, че линовете плуват в тръстиките и само в определени моменти търсят храна на 10-15 метра от тях навътре във водата.

Хващането на лин трябва да предполага близост на стръвта до дъното. Добре е да има две куки с блатни червеи една над друга. При хващане линът започва да “помпа”, за да се откачи, и трябва да бъде добре контролирано това пружиниране.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи