Китайско-американската търговска война е тест за издръжливост

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622017 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Китайско-американската търговска война е тест за издръжливост, пише китайското англоезично издание Global Times в материал, представен без редакторска намеса и цитиран от "Фокус".

След като Китай в петък обяви допълнителни мита за стоки от 75 милиарда долара за американските стоки, САЩ реагираха остро. Същият ден Вашингтон обяви, че ще повиши тарифните ставки на 250 милиарда долара китайски стоки от 25 на 30 процента, а други 300 милиарда долара китайски продукти, тарифирани понастоящем със ставка 10 процента, ще бъдат тарифирани с 15 процента.

САЩ очевидно показаха драстична промяна в настроението заради контраатаките на Китай. Тъй като противодействието е често срещана практика в тарифните войни, действието на САЩ изглежда особено нелепо.

Подобен ход от страна на САЩ демонстрира тяхната арогантност и нарцисизъм. САЩ започват брутална търговска война с капризи. След като предприеме действия, те трябва да бъде подготвен за такова развитие. Но американската страна изглежда не е в състояние да устои на подобни удари. Очевидно е необходимо да се преразгледат правилата на търговската война.

Трябва да научим американската страна на малко здрав разум за търговската война. Това е изключително опасен хазарт, който ще доведе до загуба и за двете страни. Гневът е безполезен в търговската война. Никой не вярва, че търговската война може да бъде спечелена от една страна едностранно. Когато САЩ се застъпват колко ползи може да донесе търговската война за тях, целият свят се смее на явната им лъжа.

Вашингтон е на път да наложи допълнителни тарифи за всички китайски продукти, изнасяни в САЩ. Той вече е изиграл най-добрите си карти, а последните карти са играни с емоции. Очевидно САЩ не могат да приемат такава реалност: Защо Китай все още може да остане твърд и непоклатим, след като САЩ са приложили максимален натиск?

САЩ са твърде уверени. Те са избрали Китай, втората по големина икономика в света, чийто пазар по размер е много близък до този на САЩ “, като противник за промяна на глобалните търговски правила. Това е сериозна стратегическа грешка. Настоящата администрация на САЩ неправилно разбира как да приложи силата си в съвременните международни отношения. Те смятат, че максималният натиск е не само начин за постигане на неразумни цели, но и пряк път към тези цели.

Но реалността е, че максималният натиск на САЩ срещна неуспехи в различни посоки. През последните години САЩ раздвижват нещата и в дипломацията, но не постигнаха почти нищо.

Китай и САЩ са двете най-големи икономики в света. Общата икономическа сила на САЩ е по-силна от тази на Китай. САЩ може да са добри в борбата с „търговски блицкриг“, но когато става дума за продължителна търговска война, китайското общество има очевидно предимство при справянето с проблеми, причинени от търговската война.

Американската страна все повече усеща тежестта поради политическия график на изборите и опасенията относно икономическата рецесия. Амбициите му идват с притеснения.

Стратегията на Китай е доста проста. Ние не сме склонни да водим търговски войни. Всички противодействия са принудителни и са водени от националния суверенитет и правата за развитие на Китай.

САЩ бяха подлъгани от съображения за печалби и загуби, но Китай остава необезпокояван. Ескалиращата търговска война със сигурност ще доведе до по-големи загуби, но китайското общество вече даде да се разбере, че тази конфронтация засяга бъдещето на страната. Ние сме готови и можем да понесем тези загуби.

В отговор на новите американски мита Китай е длъжен да предприеме допълнителни действия. Когато заплахите от САЩ се трансформират в практически действия, новите контраатаки на Китай никога няма да закъснеят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.