Министър Димов на протеста в Атия: Тук няма да има депо за опасни отпадъци (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622276 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Тони Щилянова

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на битови отпадъци с  особен характер - батерии, акумулатори, битова химия, лекарства с изтекъл срок на годност. Те ще се съхраняват временно, докато бъдат извозени на места, където ще се преработват. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви".

С тези думи министър Нено Димов се опита да успокои стотината протестиращи от созополското село Атия, които повече от час го очакваха на отбивката на селото по пътя Бургас-Созопол.

Оказа се обаче, че министърът заедно с кметовете на Созопол и Черноморец са на въпросния обект, който се намира на около 300 метра над селото. 

Министър Димов на протеста в Атия: Тук няма да има депо за опасни отпадъци (Обновена)

Разочаровани, че са чакали напразно, протестиращи се качиха на колите си и отидоха при министъра, с когото все още разговарят. Чуват се груби критики, но те са отправени най-вече към община Созопол, която е отредила мястото за площадката. 

Според министър Димов това е станало преди няколко години, а общината е кандидатствала за финансиране по швейцарска програма и всичко в документацията, включително и необходимите геоложки проучвания било, изрядно.

Местните обаче са недоволни, че общественото обсъждане е минало преди около десетина години и в присъствието едва на 6-7 жители на селото. Хората настояват площадката за опасни отпадъци да бъде преместена, тъй като тя е на територията на бившия рудник, а теренът под нея бил в стари галерии. 

"Тук няма галерии, установили сме това с помощта на бившия директор на мината Илко Бонев. На терен от 59 дка е изградено депо за строителни отпадъци. Правен е ОВОС, защото се намира в "Натура" и е имало опасения, че при преработката на строителните отпадъци може да се наруши спокойствието на птиците", обясни пред 24 часа шефката на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова, която бе на място заедно с министър Нено Димов. И допълни, че когато община Созопол е кандидатствала по българо-швейцарската програма е посочила, че площадката за временно съхранение ще е на територията на депото за строителни отпадъци. Освен Созопол средства по тази програма са получили още 3 общини, сред които Приморско и Царево. "Отпадъците ще се събират по график и ще се съхраняват в контейнери, които подлежат на контрол от нас два пъти годишно", каза още Атанасова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал