Психиатър: Страх от раздяла с майката в 1-и клас? Децата не се глезят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622602 www.24chasa.bg
Първият учебен ден е радост за децата, но през следващите 2 седмици почти всички преживяват стрес.

Родителите трябва да проявят разбиране и толерантност

Периодът на адаптация след лятната ваканция е 2-3 седмици

“Започването на 1-и клас е предизвикателство за приоритетите в всекидневните грижи за детето. Трябва да се създаде организация кой ще го води на училище, кой ще го взема, кой ще се грижи за подготовката на уроците, кой ще помага. Това може да разбърка целия досегашен семеен ред и изисква адаптиране на цялото семейство, не само на децата”, обяснява детският психиатър доц. Антон Славчев.

Според специалиста тръгването в 1-и клас е стресово за децата. Те трябва да се адаптират към нови изисквания. Този процес е по-лек при децата, които са посещавали детска градина до предучилищната си възраст, защото имат очаквания какво ще им се случи.

Кои са емоционалните проблеми, които могат да се появят? Това е страхът от раздялата с близките, най-вече с майката, казва доц. Славчев. Това се появява от 4-годишна възраст до 1-и, 2-и, 3-и клас. Родителите трябва да очакват, че може да има такъв проблем, и да подходят толерантно. Според психиатъра детето не се глези. Това представлявало възрастово психиатрично разстройство.

В 1-и клас децата тръгват с различни възможности. Едни са по-подготвени, други не толкова. В първите класове децата са по-толерантни към несправящите се. Към края на 4-и клас обаче вече е ясно кой може и кой има проблеми с учебния материал. Децата тогава могат да изпитват страх да ходят на училище. “Това е т.нар. училищна фобия. Тя е свързана с неприятните емоционални преживявания, които ще имат в тези класове. Преценявайки, че не се справят отлично, при децата може да се прояви тревожност. Понякога различаването на страха от ряздялата с близките и училищната фобия е трудно”, казва специалистът. И в този случай родителите трябва да са достатъчно наясно, че детето не лъже и не се глези. Вероятно е, когато детето не се справя добре в училище, родителите да реагират с натиск - че е мързеливо, че не заляга над учебниците. “Децата в тези класове се оказват между чука и наковалнята. От една страна, се страхуват да не се изложат пред връстниците, а от друга, вкъщи са подложени под натиска на родителите. Родителите трябва да проявят разбиране, не всички са отличници, най-важното е детето да се чувства добре.

След отпуските и родителите се адаптират трудно, какво остава за децата. Периодът на привикване е 2-3 седмици.

Постепенно да

се ляга по-рано

преди смяната

на стрелките

Преместването на стрелките също може да доведе до дискомфорт при децата. Когато се налага да стават в различен час от този, в който са свикнали, може да са раздразнителни.

Затова е добре родителите да предвидят този факт и постепенно да ги слагат да лягат по-рано, за да са по-ведри сутрините и като цяло да е по-лека адаптацията, съветва психиатърът.

Промяната в режима трябва да се случи приблизително от средата на октомври.

В последната неделя на октомври връщаме стрелките с 1 час назад, което всъщност е преминаването от лятно към астрономическо време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи