Ролите на звездите според болежките им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622737 www.24chasa.bg
Стефан Данаилов на партито след премиерата на пиесата "Актрисата" - предпочете да влезе на купона на собствен ход. СНИМКА: Румяна Тонева

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти

97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Ако се налага, може и да накуцва. Налага ѝ се, защото не е тайна, че напоследък краката я предават. (Така беше и с нейния голям приятел Георги Калоянчев, който също имаше сериозни проблеми с ходенето и прекрати сценичните си изяви, но в една пиеса игра на инвалиден стол - б.а.) Но нищо не може да ѝ попречи да се развихри като “Госпожа Стихийно бедствие”. Със сиртаки.

Стефан Данаилов

излиза на сцената

на Народния театър

на старчески

датски скутер

А е 20 години по-млад от Стоянка...

Образът на стар швейцарски милионер, от години влюбен в красива актриса (Аня Пенчева), му приляга. Тръгват на турне. С успех. А само дни, след като строши тазобедрената си става, Ламбо откри нова полза от скутера - ролята не налага да ходи по сцената, може да играе и без да ходи. И да се върне на нея скоро. Вероятно ще има подходяща реплика, която да се впише в ситуацията и в пиесата...

Мутафова ползва таксита. Данаилов разчита на личен шофьор, който винаги е до него и му помага от години. Точно той се обадил да дойде линейка за него, когато състоянието му се влошило.

Стоянка почти не вижда, Стефан - също. И двамата смело се подлагат на операция на очите - сценичният текст е техният живот. И двамата не се отказват от сцената, макар понякога да се налага да отлагат представления с тяхно участие - например “Пигмалион” в Народния театър, където Мастера има основна роля. Публиката, която ги обича, им прощава. И пълни залите.

“Раненият

партизанин”

Стефан Данаилов току-що претърпя успешна операция по смяна на тазобедрена става - така твърдят от лекарския екип. Злополуката е терасата на апартамент с голяма веранда, който от години наема в Приморско. Там се подхлъзва и пада. Отказва да повярва, че е нещо сериозно. “Ще ми мине”, успокоява се Ламбо. Но болката се усилва и линейка го отвежда в “Бургасмед”.

Изследванията са категорични - налага се операция. Процесът на стабилизация и рехабилитация ще е дълъг поне 6 месеца. А Мастера е убеден, че пак ще може да работи със студентите си след два месеца... От няколко години го правеше по-често от апартамента си, отколкото от залите на НАТФИЗ. Защо?

“Той е като феникс! Какво ли не го сполетя, но оцеля и пак ще оцелее”, казват негови фенове.

На първо място

дойде левкемията

Жестокото лечение с крайни и жестоки терапии пребори коварната болест, но срина имунната система на Стефан Данаилов. Всеки вирус, безопасен за друг човек, би бил фатален за него. Той остана затворник в дома си. Но болестта имаше по-коварен ефект - тревогата за него уби съпругата му Мери. Жената, която беше винаги до него - точно както в брачните клетви - “в добро и зло”, но криеше,че самата тя има сериозни здравословни проблеми... със сърцето, с диабета. Мери издъхна до своя Ламбо - една завеса ги делеше в клиниката, където се озовават едновременно и двамата, и го остави безутешен и уязвим. Самотен. После започнаха проблемите на Данаилов със зрението. Много страда от това. Операция на ретината в Германия почти възстанови възможността да чете поне с едното око. Но с много едър шрифт. Затова често отказва да се ангажира с нови сценарии, които се трупат на бюрото му. Съдбата обаче не го пожали - последва диагноза за болестта на Паркинсон. Издаде го треморът на ръцете, но той искаше за последен път да изиграе ролята си в “Пигмалион”, за да го видят студентите му на сцената. Дано! Лекуват го добри специалисти. Студентите му го очакват. Хайде, Мастер!

Стоянка Мутафова признава, че като малка е била майсторка на всякакви пакости. Но какво ѝ се случва в последно време, което тревожи почитателите ѝ?

Беда след беда

Рана на крака, която не зараства, проблеми със сърцето? Тя споделяше открито: “Бях в банята. Сложила бях пране да съхне, протегнах си ръката, изтръпна ми палецът, ръката, после ми се изви целият гръб...

Хей, Стояно,

казах си, това е

инфаркт. Точно

така започна

при Нейчо

(покойния ѝ съпруг и голямата любов на живота ѝ - б.р.). Такива бяха симптомите. Малко преди това му целувах снимката. Сякаш беше знак отгоре! Вземай ме, викам му. Вземай ме вече при себе си, където и да те има. Искам при теб! Знак си беше. Абе, инфаркт май си беше, ама съвсем, съвсем мъничък и лекичък. Следват стендове.

За ескалатора:

Не знам какво се случи. Ескалаторът спря, после тръгна и в един момент ние с дъщеря ми Муки се оказахме заклещени в стълбите. Как не станахме на кайма”, разказва Стоянка Мутафова.

Двете отишли да дадат за поправка телефона на голямата актриса, когато се случил инцидентът. Ескалаторът първо спрял, после тръгнал и двете паднали.

“Слава богу, веднага го спряха. Муки се отърва само със синини, но аз с голяма рана на крака. Бликна много кръв. Дойде сестра от магазина, разрязаха ми чорапите, направи ми промивка на раната. Имаше много кръв. После извикаха “Бърза помощ”. В болницата под упойка ми направиха доста шевове.

Раната беше

до костта

Гледах настрани, боя се от кръв”, разказа Мутафова.

Кракът ѝ е сериозно бинтован, и то над старата рана, която получава при слизане от такси. Тя едва наскоро заздравяла.

Мутафова най-много се страхува от евентуална инфекция. Актрисата е известна с това, че има фобия от болници и дори е бягала през прозореца от една от тях.

“Няма никакви оплаквания със здравето сега”, каза за своята майка пред “24 часа” дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева - Муки, защото плъзнаха слухове, че е Мутафова е на легло.

(В доста случаи на актьори със здравословни проблеми се опитва да помогне бившият министър на културата и настоящ председател на Комисията за кутура и медии при НС Вежди Рашидов. Последната му акция беше да се спаси живота на Павел Васев - бивш директор на Народния театър и шеф на Българския център в Москва, който от 6 месеца е в будна кома, уви, все още - б.р.)

Какво се случи с

Христо Мутафчиев?

Инсулт след

снимки!

“Аз оцелявам, аз живея”, казва той. Дори издаде книга за своя живот, играе и в няколко великолепни постановки. В момента се снима в българо-китайска продукция.

Преди 10 години по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов правителственият самолет “Фолкън 2000” излетя извънредно за Бургас, откъдето транспортира до София председателя на Съюза на артистите в България. По време на снимките на нов проект в Поморие Мутафчиев получава тежък инсулт. Хематомът е бил много голям, но благодарение на бързата намеса и професионализма на лекарите е направено всичко възможно да бъде предотвратено най-страшното. Надеждата е малка, но се оказва, че Христо може да оцелее дори след инсулт. Оцелява. И пак играе. Дори има постановка заедно съ сина си на сцената на Сатиричния театър.

На няколко пъти се разнесе новината, че

Светослав Пеев е

получил инфаркт

“Наистина сърцето ми излезе от ритъм, но вече съм във форма - няма опасност”, категоричен бе актьорът от Сатирата. Той продължава да играе и режисира.

Отложи се премиерата на “Маркиз дьо Сад” в Театъра на армията, и то дни преди да излезе на сцена. Ще я очакваме  чак есента, защото Георги Кадурин, който е в ролята на развратния герой, получава т. нар. актьорско сърце. По време на предпремиерна репетиция му става зле и е в прединфарктно състояние.

“Сърцето ми изпука.

След 2 часа и два

стенда - почти нищо

ти няма”

ми казаха лекарите. Прескочих инфаркта. Чувствам се добре. Защо се случи по време на репетиция? Защото актьорът трябва да полага усилия по време на репетиция, да пробва емоциите, за да може по време на представлението да играе леко. Отстрани изглежда елегантно и лесно на сцената. Лесно е да си щастлив, лесно е да си нещастен. Диаграмата е от - до. Писецът ще го изпише, и то с голяма амплитуда. Пик и спад! И пак. Лесно е да се възвисиш, лесно е и да се издъниш. Това резонира в актьорското сърце - разказва Кадурин. - Този диапазон на чувствата! Той не е само за сърдечния мускул. Времето тече убийствено бързо. Особено при жените. Днес си секс символ, утре играеш майката на героинята. Няма как да не резонира върху сърцето, но сами сме си го избрали, нали. Всяка вечер в 19 ч сме на кафета, правим упражнения, търсим адреналина. Ние сме малко от дявола хора!”

Няма такова нещо

като болен актьор!

Не може да бъде болен!, казват хора от сцената, играли с 39 градуса температура. Последните примери са с Радина Кърджилова, която блестя в “Бащата” с тежка настинка, после едва можеше да говори, но не отложи спектакъла. Голямата Мария Стефанова забравя на сцената, че има сменена става, а и никой от зрителите не може да го предположи. А Владо Карамазов и Иван Юруков са излизали в постановки на Народния театър почти схванати от дископатия, но са изчакват падането на завесата преди да се предадат превити на две от болката. Виолета Гиндева си отиде дни след като игра със спазми в стомаха, които се оказаха фатални. Както казва великата Стоянка Мутафова -

сцената лекува

всичко. Но май не...

Певецът Михаил Белчев също има здравословни проблеми, но е убеден, че концертът му “Булевардът” в зала 1 на НДК ще се състои на обещаната дата - 8 ноември.

“Оказа се, че проблемът е по-малък, отколкото подозираха. Получило се е запушване на тънките черва вследствие на някакво срастване, което не е ясно вродено ли е, през годините ли се е появило. То обаче така се е завъртяло, че в един момент червата са станали непроходими. Вече всичко е наред”, съобщи съпругата му Кристина. Сега бардът е на “космическа диета” - специални храни, но продължава да работи по мелодии и текстове за “Булевардът”, който не сменя с “Шан-з-елизе”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи