Умни джаджи пазят детето

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622740 www.24chasa.bg
Родителите трябва внимателно да избират какви устройства ползват децата им и по колко време на ден. СНИМКА: Pixabay

Показват къде се намира и с кого говори

Все повече са умните джаджи, пригодени за деца, които се предлагат на пазара. А аргументите, че те едва ли не са вредни за здравето на подрастващите, не са подкрепени с факти. С уговорката употребата да е в нормите, прекаляването не е здравословно и за възрастните, камо ли за децата. Една от полезните функции на устройствата е, че могат да служат и за повишаване на безопасността на децата и да ги пазят.

Това важи в пълна сила за първокласниците, на които за първи път ще им се наложи да имат повече самостоятелност.

За най-малките ученици има подходящи предложения. Не става въпрос за скъп смартфон, защото той може лесно да бъде изгубен или повреден, нито за телефон с копчета, защото е демоде. Ако детето има часовник със SIM карта, ще има джаджа с оригинален дизайн, ще може да разговоря, да праща съобщения, а родителите ще имат информация за това къде се намира през GPS.

Има и SOS бутон,

могат да бъдат

въведени зони

на сигурност,

на които детето е в безопасност. Ако то напусне този район, родителят получава известие.

Има и други варианти за родителски контрол с цел по-голяма безопасност. Чрез приложения възрастните могат да наблюдават телефоните на децата,

да следят с кого

разговарят, на

кого изпращат

съобщения,

какви приложения ползват, да ограничават достъпа до сайтове. Може да се зададе предварително време, в което джаджата да се изполва, а след това тя автоматично да се заключва.

Според повечето психолози, ако родителите използват устройства или приложения, с които проследявт движението на децата, е добре да говорят с тях за това, за да обясняват, че това са мерки за безопасност, а не за контрол. Добре е децата да се учат да се обаждат или изпращат съобщение, когато излизат или се прибират. Споделянето на чувството за тревога, когато детето не отговаря на обаждане, също има положителна роля в отношенията и изграждането на доверие.

Освен като средства за сигурност различните устройство може да служат и с образователна цел. Има хиляди детски приложения - образователни игри, приказки, музика, забавления и какво ли още не. Може да се открият и такива, чрез които децата да се учат на различни умения.

Въпреки безспорните ползи от джаджите за деца, не бива да се забравя, че прекомерната им употреба може да създаде проблеми. Отражения може да има най-вече върху здравето и физическата форма на децата, а също и върху развитието на социалните им умения да общуват.

Има изследвания, според които прекомерната употреба на електронни устройства води до проблеми със зрението, затлъстяване, по-трудна концентрация и затруднено общуване с връстниците. Отделно има все повече проучвания, че децата до 16-годишна възраст са податливи на рискове от излъчваниято от устройствата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.