Астрономи успяха с голяма точност да измерят масата на призрачната частица неутрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/7623183 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Астрономи от Лондонския университетски колеж успяха с голяма точност да измерят масата на неутрино - призрачната частица, която рядко взаимодейства с обикновената материя, съобщи Сайънс алърт. Тези частици са много леки - масата им е близка до нулата, предаде БТА.

Учените комбинирали данни, получени в рамките на експерименти с ускорители на частици, с резултатите от наблюдения на реликтово излъчване. Известно е, че съществуват три вида неутрино - електронно, мюонно и тау неутрино. Неутрино от единия вид може да се преобразува в другите два. Това се нарича неутринна осцилация. Наличието на подобен процес се обяснява с маса, различна от нулата.

Предишни изследвания позволиха да се определи горната граница на общата маса на трите вида неутрино. За да направят по-прецизни измервания, специалистите взели под внимание данни от космически наблюдения, защото различната от нулата маса на неутрино може да повлияе върху резултатите от тези наблюдения. Учените установили, че максимално възможната маса на най-лекото неутрино е 0,086 електронволта. При това общата маса на трите вида неутрино вероятно не надхвърля 0,26 електронволта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.