Китай вероятно ще постигне целите от Парижкото споразумение с едно десетилетие по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/7623277 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Според резултатите от международно проучване Китай е на път да изпълни целите за намаляване на въглеродните емисии с едно десетилетие по-рано.

Китай е една от държавите, които първи подписаха Парижкото споразумение относно изменението на климата, и обещаха до 2030 г. да спрат увеличаването на емисиите от въглероден диоксид, съобщава "Радио Китай".

Учените от китайските университети Нанкин, Цинхуа и Китайската академия на науките заедно със своите колеги от Харвардския университет проучили емисиите от въглероден двуокис в 50 китайски града през периода 2000 г. – 2016 г. Те открили тясна връзка между емисиите за глава от населението и брутния вътрешен продукт на глава от населението. 50-те града представлявали около 35% от общите въглеродни емисии в страната и 51% от БВП.

Според водещия изследването учен от Нанкинския университет Уан Хайкун, въпреки различната траектория на емисиите, връзката им с БВП следва кривата на Кузнец, според която състоянието на околната среда се влошава с ръста на икономическото развитие до определен момент, в който страната достига конкретен среден доход. След това парите се инвестират обратно за възстановяване на околната среда и екосистемата.

Учените открили, че пикът на емисиите въглероден диоксид в повечето китайски градове се появява, когато БВП достигне около 21 000 щатски долара на човек. След това те използвали компютърен модел, за да симулират пика на въглеродните емисии на базата на данните за тях в историята на страната и за бъдещия брой на населението и нивото на икономическото развитие според Световната банка.

Според публикуваните във водещата статия на последния брой на сп. „Nature Sustainability" резултати, въглеродните емисии в Китай ще достигнат пика си между 2021 г. и 2025 г., което е с 5 до 10 години по-рано от установената цел в Парижкото споразумение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,