Китай вероятно ще постигне целите от Парижкото споразумение с едно десетилетие по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/7623277 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Според резултатите от международно проучване Китай е на път да изпълни целите за намаляване на въглеродните емисии с едно десетилетие по-рано.

Китай е една от държавите, които първи подписаха Парижкото споразумение относно изменението на климата, и обещаха до 2030 г. да спрат увеличаването на емисиите от въглероден диоксид, съобщава "Радио Китай".

Учените от китайските университети Нанкин, Цинхуа и Китайската академия на науките заедно със своите колеги от Харвардския университет проучили емисиите от въглероден двуокис в 50 китайски града през периода 2000 г. – 2016 г. Те открили тясна връзка между емисиите за глава от населението и брутния вътрешен продукт на глава от населението. 50-те града представлявали около 35% от общите въглеродни емисии в страната и 51% от БВП.

Според водещия изследването учен от Нанкинския университет Уан Хайкун, въпреки различната траектория на емисиите, връзката им с БВП следва кривата на Кузнец, според която състоянието на околната среда се влошава с ръста на икономическото развитие до определен момент, в който страната достига конкретен среден доход. След това парите се инвестират обратно за възстановяване на околната среда и екосистемата.

Учените открили, че пикът на емисиите въглероден диоксид в повечето китайски градове се появява, когато БВП достигне около 21 000 щатски долара на човек. След това те използвали компютърен модел, за да симулират пика на въглеродните емисии на базата на данните за тях в историята на страната и за бъдещия брой на населението и нивото на икономическото развитие според Световната банка.

Според публикуваните във водещата статия на последния брой на сп. „Nature Sustainability" резултати, въглеродните емисии в Китай ще достигнат пика си между 2021 г. и 2025 г., което е с 5 до 10 години по-рано от установената цел в Парижкото споразумение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из