Учени: Топенето на леда в Сибир прави Европа негодна за живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/7624430 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Топенето на вечния лед в Сибир заради глобалното затопляне води до отделяне на големи количества въглероден диоксид. Това може да промени климата в Европа толкова, че континентът да стане негоден за живот, твърди руският геофизик Сергей Зимов, цитиран от ZDF.

“Има микроби, които спят от близо 50 000 години. Сега те се събуждат. Почти мога да ги чуя как дишат. И миришат. Организмите веднага започват да се хранят. В процеса те превръщат въглерода във въглероден диоксид. В нашия регион има толкова много вечен лед, че ако всичко се стопи, климатът в Европа ще стане негоден за живот”, казва Зимов.

Руският геофизик отбелязва, че вечният лед в Арктика съдържа два пъти повече въглерод, отколкото в цялата земна атмосфера.

Сергей Зимов и синът му Никита - агроном, проверяват изчисленията си с експеримент. От 20 години те реконструират условията на ледената епоха в район с големина на Лихтенщайн в североизточната част на Якутия. Двамата отсичат всички дървета, засаждат праисторически билки, заселват стада якове, бизони и зубри, които трябва да забавят глобалното затопляне.

“През декември пада дебел слой сняг. Той изолира почвата от студа. В търсене на трева животните дълбаят снега и го тъпчат. Следователно вечният лед замръзва по-добре през зимата. Това от своя страна го предпазва от топене през лятото”, казва Никита Зимов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12