Липсата на цип на новия космически костюм слага край на традиция, започнала от Юрий Гагарин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7630266 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Русия представи новия космически костюм "Сокол-М", но дизайнът му сигурно ще постави край на старата традиция космонавтите да се изпикават за късмет върху гумата на автобуса, който ги кара към ракетата, съобщи АФП.

Костюмът, създаден от авиокосмическото предприятие "Звезда", е направен от авангардни материали и лесно се приспособява към различни фигури. Гащеризонът ще се изработва по мярка за всеки астронавт, предава БТА.

Новият модел обаче няма цип и това ще пречи на космонавтите да изпълняват ритуала, започнат от Юрий Гагарин преди първия полет през 1961 г. Той усетил спешен повик да отиде до тоалетна, но поради липсата на такава използвал задната гума на автобуса, откарващ го към площадката за изстрелване.

Този ритуал се изпълнява неизменно за късмет от всички мъже. Жените не спазват традицията, но някои си носят стъкълце с урина и я изливат върху гумата.

Дизайнерите вече размишляват как да променят костюма, за да бъде адаптиран за този ритуал. Подобна спецификация не им е била зададена с поръчката.

Преди да бъде изстреляна ракетата, космонавтите спазват много ритуали - вечерта гледат филма "Бялото слънце на пустинята", в деня на полета се подписват на вратата на хотелската стая, подстригват се, вдигат наздравица с персонала. От суеверие не трябва да гледат как издигат ракетата на площадката за изстрелване, но няма за какво да се притесняват, защото от 1993 г. я благославя свещеник.