Нещастен програмист = недоволен клиент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7631168 www.24chasa.bg

10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании Скейл Фокус и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В тази рубрика ще ви представим десетте избрани компании.

Нещастни програмисти не могат да направят клиента щастлив. Около това разбиране са се обединили Чудомир Делчев и Андрей Христов - основатели на софтуерната компания DNH Soft.
Изглежда теорията им работи, тъй като фирмата им съществува от 8 години, а ядрото от хора не се е променило и текучество почти няма.
"Ние сме вече 8 години в Пловдив. Започнахме да се гордеем с много неща напоследък. Първо - седим в България, нямаме никакви планове за емигриране. Наслаждаваме се на това, което правим. Ние сме техничари, а и сме най-добри приятели. Правим дигитализация на среден и голям бизнес, днес можем да се похвалим с дългосрочни клиенти от Германия и Швейцария. Пораснахме до 30-40 човека екип и вървим напред", казва Делчев.
DNH Soft помага на бизнеси да се дигитиализират, да свържат системи или да влязат в онлайн пространството. Дългосрочната стратегия е компанията да се превърне в продуктова. Това е и една от главните причини да влязат в програмата Dare to Scale.
Предприемачите обясняват, че често клиентите им искат да разширят софтуерния екип, който работи за тях. За това обаче е нужен внимателен подбор, съобразен с много детайли. Стремежът е новият член на екипа да се напасне културно, езиково и технически с колегите си.
"Правим внимателно модериране. Както клиентът трябва да е щастлив от програмистите, така и те трябва да са щастливи от него. Нещастни програмисти не могат да направят щастлив клиент. Това го осъзнахме преди много години и вече се грижим и двете страни да са щастливи", добавя Делчев.
Принципно така работи аутсорсинг индустрията в България - екипи за външни клиенти или работа по проекти, коментира Христов.
Тъй като и двамата са били софтуерни архитекти и в момента се включват в началото на почти всеки проект, за да се убедят в качеството, което ще получи клиентът.
Включват се в програмата за растеж на Ендевър, чиито основен партньор е Пощенска банка, тъй като смятат, че вече са "достатъчно големи". В момента, в който видяхме, че можем да покрием изискванията за такава програма, въобще не се колебахме, казва Делчев. Христов посочва като позитив и възможността за изграждане на мрежа от контакти в предприемаческата организация.
И двамата осъзнават, че в момента можеше да са в голяма корпорация и да получават добра заплата. Но общата им мечта е да "променят средата", да са т.нар. game changers.
Имат и още една мечта: "Ние имаме изключително емоционална връзка с Пловдив. Така се получи, че всичко ни е "мейд ин Пловдив". Ние смятаме да станем продуктова компания и някак наивно вярваме, че можем да постигнем нещо с изцяло местни продукти. Не само програмиране, а маркетинг, реклама, дизайн. За всичко това изградихме и продължаваме да изграждаме мрежа от контакти в Пловдив, от която ще получим страхотни резултати", казва Делчев.
Двамата предприемачи вече помагат на Пловдив да стане по-дигитален - например се включиха с доброволен труд в проекта на Тракия Тех за вкарване на градския транспорт в Гугъл мапс. Те вярват, че Пловдив може да се превърне в модерен град от тип smart city. Освен това той предлага комбинация от няколко бизнеса - тежка индустрия, култура, туризъм, логистика и т.н. "Това е пример за град, който се среща рядко в света. Всички тези бизнеси започват в един момент да търсят дигиталната си трансформация. Смятам, че IT фирмите в Пловдив ще има какво да предложат дори на местната общност", добавят те.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон