Мъртво вълнение погълна баща и син край Синеморец, второ момче и мъж извадени живи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7631540 www.24chasa.bg
Полицаи от Царево оглеждат мястото на трагедията. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Майката на удавеното дете припада от шока, тя губи и съпруга си

Всяка година на Липите морето взима жертви

Предупредителни табели, че къпането е забранено, не спират туристите

Баща и 16-годишният му син от Разград се удавиха на Липите край Синеморец - един от най-опасните плажове по Българското Черноморие. Около 12 ч на 30 август

две момчета -

деца на

приятелски

семейства,

започнали да се давят в морето, съобщиха от полицията. На помощ във водата се хвърлили бащата на едното дете и мъж от Царево. Те успели да извадят на брега едното момче, но докато опитвали да спасят и другото, мъртво вълнение ги завлякло навътре в морето.

Десетина минути по-късно било изхвърлено тялото на мъж на около 40 г. Светкавично е организирана спасителна операция с джет, в която се включили концесионерът на съседния плаж Бутамята и старши спасителят. Не след дълго те открили тялото на 16-годишно момче. Оказало се, че загиналите са баща и син. Мъжът от Царево, скочил да спасява давещите се, е изкаран жив.

Ужасната драма се разиграла

пред очите на

съпругата на

загиналия

44-годишен мъж

и майка на

удавеното дете,

която припаднала от шока, разказаха очевидци пред “24 часа”.

Десетки туристи са станали свидетели на драмата край Синеморец, а някои дори опитали да се включат в спасителната акция, но уплашени от силното мъртво вълнение, излезли от морето. Други напразно търсели въжета или някакви дъски, които да хвърлят на давещите се хора.

Инцидентът станал в северната част на Липите, която е и най-опасна, защото има скали и опасни водовъртежи във водата. Летовник разказва, че виждайки бащата да скача в морето, нагазил и той, но стигайки до едно положение, водата го завъртяла и запратила към брега, а той не бил добър плувец.

Според непотвърдена информация двете момчета дошли да се къпят на Липите от съседния охраняем плаж Бутамята. От областната дирекция на полицията в Бургас отказаха да съобщят самоличността на удавените баща и син от Разград. Оттам уточниха, че аутопсиите на двете тела ще бъдат извършени най-вероятно на 31 август сутринта, тъй като са пристигнали късно следобед в петък в Съдебна медицина към УМБАЛ - Бургас.

Липите е един от 50-те неохраняеми плажа по Южното Черноморие. Едва за девет от тях са осигурени спасители, казаха от областната администрация в Бургас.

Заради трудния достъп до плажа, до който се стига по тясна пътечка, телата на удавниците

останаха с часове

на пясъка,

а после бяха пренесени до шосето, където чакаше линейка, разказа кметът на Синеморец Костадин Диков.

“За съжаление, отново се случи нещастен инцидент на този неохраняем плаж. Поставили сме големи предупредителни табели, но туристите не се съобразяват. Знам, че

ивицата беше

подготвена за

отдаване под

наем, но някакъв

протест на

екоорганизации

май спря

процедурата”,

казва Диков.

Допълва, че преди 3-4 г. на плажа се появил спасител доброволец. Изкарал само един сезон, но тогава за първи път се разминало без удавени.

Иначе всяка година морето на Липите взема жертви, сред тях и чужденци, които някак успяват да открият труднодостъпното кътче плаж.

До девствената

ивица се стига

трудно, но тя е

предпочитана

заради красотата

и отдалечеността от шумните плажове. Тръгва се от по-цивилизования плаж Бутамята по козя пътека, която се вие покрай скалите. След първото изкачване следва кратък равен преход, после има още едно баирче.

На самия плаж има табели с указания, че зоната е неохраняема, а къпането - забранено, но това не спира летовниците, разказват местни. Те припомнят друга голяма трагедия, при която загина известният рокер от Троян Пламен Ангелов-Стършела. Той се удави на плажа Силистар заедно с брат си, приятелката му, на 17 г., и техен познат.

Драмата се случи на Илинден по стар стил. Момичето влиза да се къпе, но в най-опасната част на залива, където морето е като врящ казан. Тя започва да се дави, приятелят ѝ скача да я спасява, а след него и останалите от компанията. Мъртвото вълнение поглъща и четиримата.

Опитни спасители разказват, че

с всяко

следващо лято

мъртвото

вълнение

се появява

все по-рано

Обичайно то завладява плажовете след 10 август, но тази година започна да създава проблеми още от средата на юли в комбинация с големи, двуметрови вълни.

Морето дърпа навътре и ако летовникът не е опитен плувец, лесно може да се подаде на паниката, коментират плажни гардове.

“Най-важното е да се спазва флаговата сигнализация, но ако все пак човек попадне на мъртво вълнение и го задърпа надълбоко, не трябва да се паникьосва. Най-важнато е да започне да плува косо към брега, по диагонал на 45 градуса, защото, ако е фронтално, бързо ще се изтощи”, съветва старши спасителят на бургаския плаж Желю Костадинов.

2012 г.: двама мъже жертват живота си, но спасяват брат и сестра

Христо Стефанов и Петър Тодоров от София бяха отличени посмъртно като “Достойни българи” в кампанията на “24 часа”

Точно преди 7 г. на същия опасен плаж Липите двама мъже загубиха живота си, за да спасят брат и сестра, които започнали да се давят пред очите на родителите си. Посмъртно Христо Стефанов и Петър Тодоров от София бяха отличени в класацията на вестник “24 часа” “Достойните българи”.

Трагедията се разиграва точно на Илинден, 20 юли 2012 г. Семействата на Христо и Петър не се познавали, но разпънали хавлии близо един до друг. 50-годишният Петър бил със съпругата си и 11-годишния им син, а Христо - с жена си.

На същия плаж било и семейство с две деца. Бащата и децата - момиче и момче на 10-11 години, влезли в морето, но внезапно таткото започнал да вика за помощ, опитвайки се да извади давещите се деца. Успял да спаси момчето, но течението продължавало да дърпа навътре момиченцето.

Тогава Христо и Петър се хвърлили в морето да помагат. Било спасено и второто дете, но силното мъртво вълнение тласнало смелите мъже навътре и те се удавили.

“Първо влязох откъм южната страна на плажа, защото виждах тялото навътре в морето, но докато стигна дотам, то вече беше изтласкано в другия край. Излязох и на бегом по брега отидох отсреща и отново се гмурнах. Когато стигнах до мъжа, той вече беше мъртъв. Аз извадих едното тяло, а колегата с джета - второто. Имаше висока вълна, поне 3 бала, и силно течение”, спомня си спасителят от плаж Бутамята Анатолий Бакърджиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи