Очаква се превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7631659 www.24chasa.bg

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма /КФП/ на касова основа към август се очаква да бъде положително в размер на 1 104,2 млн. лв. (1 на сто от прогнозния БВП). На месечна база само за август бюджетното салдо по КФП е отрицателно, съобщи Министерството на финансите /МФ/.

След приемане на Закона за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2019 г. и ратифицирането от Народното събрание на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, през август Министерството на отбраната преведе сумата в размер на 1,2 млрд. долара по сметка на правителството на САЩ, се напомня в прессъобщението. С това българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" за Военновъздушните сили на България и е започнала тяхното практическо изпълнение.

Значителният размер на разходите за реализиране на този инвестиционен проект е довел до свиване на текущото превишение на приходите над разходите към края на август до около 1 на сто от прогнозния БВП, посочват от Министерството.

Всичко, което трябва да знаете за:

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки показват, че приходите и помощите по КФП към август 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 29 298,8 млн. лв., което е 66,8 на сто от годишния разчет. Спрямо август 2018 г. приходите по КФП нарастват с 3 323,1 млн. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. Ръстът при данъчните приходи е в размер на 1 930,7 млн. лв., неданъчните приходи нарастват с 1 102,1 млн. лв., а приходите от помощи и дарения - с 290,3 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2019 г. са в размер на 28 194,6 млн.алв., което е 60,9 на сто от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП към август 2018 г. бяха в размер на 23 587,7 млн. лева. Освен посочените по-горе разходи по бюджета на Министерството на отбраната, номиналното нарастване спрямо същия период на предходната година се дължи и на по-високия размер на разходите за персонал, по-високи социални и здравноосигурителни плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г., индексирането на пенсиите от юли 2019 г. и увеличение на здравноосигурителните плащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019аг.) и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 август от централния бюджет, възлиза на 903,6 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано