Очаква се превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7631659 www.24chasa.bg

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма /КФП/ на касова основа към август се очаква да бъде положително в размер на 1 104,2 млн. лв. (1 на сто от прогнозния БВП). На месечна база само за август бюджетното салдо по КФП е отрицателно, съобщи Министерството на финансите /МФ/.

След приемане на Закона за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2019 г. и ратифицирането от Народното събрание на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, през август Министерството на отбраната преведе сумата в размер на 1,2 млрд. долара по сметка на правителството на САЩ, се напомня в прессъобщението. С това българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" за Военновъздушните сили на България и е започнала тяхното практическо изпълнение.

Значителният размер на разходите за реализиране на този инвестиционен проект е довел до свиване на текущото превишение на приходите над разходите към края на август до около 1 на сто от прогнозния БВП, посочват от Министерството.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки показват, че приходите и помощите по КФП към август 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 29 298,8 млн. лв., което е 66,8 на сто от годишния разчет. Спрямо август 2018 г. приходите по КФП нарастват с 3 323,1 млн. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. Ръстът при данъчните приходи е в размер на 1 930,7 млн. лв., неданъчните приходи нарастват с 1 102,1 млн. лв., а приходите от помощи и дарения - с 290,3 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2019 г. са в размер на 28 194,6 млн.алв., което е 60,9 на сто от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП към август 2018 г. бяха в размер на 23 587,7 млн. лева. Освен посочените по-горе разходи по бюджета на Министерството на отбраната, номиналното нарастване спрямо същия период на предходната година се дължи и на по-високия размер на разходите за персонал, по-високи социални и здравноосигурителни плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г., индексирането на пенсиите от юли 2019 г. и увеличение на здравноосигурителните плащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019аг.) и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 август от централния бюджет, възлиза на 903,6 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.