Ало бандата на Келеша криела джиесеми в тухли и сим карти в дистанционни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7632119 www.24chasa.bg
СНИМКИ: МВР

Заловената вчера голяма банда телефонни измамници на Димитър Серафимов - Келеша криела телефони в тухли и сим карти в дистанционни. Това обяви говорителят на сепцпрокуратурата Сийка Милева като подробност от претърсванията в една от къщите на заподозрените в град Левски. 

Групата, която се състои от 8 души, е действала от 2018 година. Членовете й са звънели от Румъния основно на пенсионери и младежи, току-що навършили 18 години в София. Бандата е действала по схемата за съдействие на полицията. Жертвите били мамени, че трябва да дадат всички ценности и пари на мнимия полицай, за да се предотврати телефонна измама. Така мошениците пораждали страх и същевременно печелили доверието на хората в отсрещната слушалка. 

По врене операцията на МВР в тайник в мазе били открити 35 златни пендара и монети. Били иззети и луксозни коли на уличените. 

Ало бандата на Келеша криела джиесеми в тухли и сим карти в дистанционни

"Нито един от осемте обвиняеми няма ден трудов стаж, но въпреки това те са водили висок стандарт на живот", каза прокурор Милева.

Ало бандата на Келеша криела джиесеми в тухли и сим карти в дистанционни

Ежедневните разходи на един член на групата се равнявали на една минимална пенсия. От прокуратурата са разпоредили данъчни ревизии и проверки на ДНСК дали жилищата на обвинените и строителните книжа, с които са построени, са законни. 

Прокурор Милева посочи, че единият от заподозрените се е представял във фейсбук с името Васко Богатия.

Хора от всички нива на бандата са били заловени, каза Златка Падинкова, шеф на дирекцията, която се занимава с измами в националната полиция. Тя посочи, че едно от мулетата било наето по обява за работа в куриерска фирма. Обещано му било 10% от сумата, която пренася от една място до друго.

Зам.-директорът на националната полиция Николай Хаджиев каза, че за първите седем месеца на тази година в сравнение с миналата телефонните измами са намалели с 33%. Подобрила се и разкриваемостта им.

И прокуратура, и МВР увериха, че е абсурдно да се смята, че един полицай може да иска от граждани по телефона да му предадат всичките си пари и ценности.

Очаквайте подробности.