Гръцкото правителство с нови мерки за справяне с бежанската криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/7632388 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Съветът за външни отношения и отбрана към гръцкото правителство беше свикан спешно днес, за да обсъди рязко увеличения поток бежанци и мигранти към страната, съобщи АНА-МПА.

Повод за заседанието беше рекордният брой мигранти, които достигнаха до остров Лесбос само за един ден в четвъртък - над 500. Вчера гръцкият външен министър Никос Дендиас извика турския посланик в Атина, за да изрази пред него силното недоволство на Атина от засиления миграционен поток от Турция, предава БТА.

Под председателството на премиера Кириакос Мицотакис днес съветът е приел седем мерки за справяне с усложнената ситуация, съобщава "Катимерини". Сред мерките са облекчаване на положението в центровете за настаняване на островите чрез прехвърляне на мигранти и бежанци в съществуващи центрове във вътрешността на страната; незабавно прехвърляне от островите на 116 непридружени деца за събиране със семействата им в други страни на ЕС, с които вече има съответното разбирателство, като в следващите седмици ще бъдат прехвърлени още 250 деца в сигурни институции във вътрешността; подобряване на контрола на границите в сътрудничество с Фронтекс, европейските власти и НАТО и чрез незабавно въвеждане на Националната система за интегрирано морско наблюдение; промяна в институционалната рамка за предоставяне на убежище с премахване на втората степен на разглеждане на молбите с цел бързо връщане в страната на произход в случай на отхвърляне на искането; увеличаване на полицейските проверки на островите и във вътрешността за установяване на лица с отхвърлени молби за убежище; незабавна доставка на 10 нови маневрени малки плавателни съда за бърза реакция в случай на трафик на мигранти; подкрепа на местните общности с нужната инфраструктура и персонал.

АНА-МПА съобщава, че съветът е решил да прехвърли 1002 мигранти от лагера Мория на остров Лесбос в бежански лагер в селището Неа Кавала северно от Солун. Очаква се транспортирането им да бъде извършено с два военни кораба на 3 септември.

Целта на прехвърлянето на мигрантите е да бъде облекчено положението н центъра за настаняване на остров Лесбос, където броят на мигрантите днес достигна до 10 241 - най-висок от създаването на бежанския лагер. Според ръководството на центъра той вече е най-големият бежански лагер в Европа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години