Нова криза: само за ден над 600 бежанци заливат Гърция от Турция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7632483 www.24chasa.bg
В лагера Мория на о. Лесбос се събраха над 10 хиляди души при капацитет от 3000. СНИМКА: РОЙТЕРС

Кириакос Мицотакис взема 7 спешни мерки

Само за ден на гръцкия о. Лесбос пристигнаха над 600 мигранти от Турция. Положението в лагера Мория е близо до хаос, след като там се събраха над 10 хиляди души при капацитет от 3000. Според ръководството на центъра той вече е най-големият бежански лагер в Европа. Крайно пренаселени са и центровете на островите Хиос, Лерос, Кос и Самос. Масовият наплив е най-големият от 3 години насам, съобщи агенция АНА-МПА.

Гръцката брегова охрана потвърди, че 13 лодки с общо 546 бежанци на борда пристигнали на Лесбос само за час в четвъртък. Друга лодка с 32 души била спасена в морето и също откарана на острова. Още 65 мигранти били спасени в два отделни случая край остров Кос и край Александруполис, Северна Гърция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свика в събота на спешно заседание съвета за външни отношения и отбрана към гръцкото правителство. Приети бяха 7 мерки за справяне с усложнената ситуация.

Сред мерките са облекчаване на положението в центровете за настаняване чрез прехвърляне на мигранти и бежанци във вътрешността на страната; подобряване на контрола на границите в сътрудничество с Фронтекс, европейските власти и НАТО и чрез незабавно въвеждане на Националната система за интегрирано морско наблюдение; увеличаване на полицейските проверки на островите и във вътрешността за установяване на лица с отхвърлени молби за убежище; незабавна доставка на 10 нови маневрени малки плавателни съда за бърза реакция в случай на трафик на мигранти.

Външният министър Никос Дендиас привика турския посланик в Атина Бурак Йозюгергин в петък и му припомни ангажиментите, поети от Турция в рамките на съвместната декларация ЕС-Турция от 2016 г. Същевременно гръцкото дипломатическо ведомство информира ЕС, защото става въпрос за сериозен въпрос от преди всичко европейски интерес.