Жена трябва да управлява София, показало проучване на “Демократична България”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7633367 www.24chasa.bg
Илияна Цанова бе вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки, назначени от президента Росен Плевнелиев, а в момента е зам. изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Бившият служебен вицепремиер Илияна Цанова отказала офертата на Христо Иванов и Атанас Атанасов с аргумента, че няма да води война с ГЕРБ и уважава Фандъкова

София трябва да продължи да се управлява от жена. Именно дама е посочена като най-успешния кандидат-кмет според направен специално профил - Илияна Цанова, вицепремиер в двете служебни правителства на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Профилът е направен от социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов и е по поръчка на “Демократична България”. Като резултат Цанова дори получила оферта от Христо Иванов да се включи в битката за местните избори в столицата. Тя е имала среща с него и със съпредседателя на обединението Атанас Атанасов.

Иванов и Атанасов очертали какво очакват от Цанова като кандидат-кмет. Зам. изпълнителният директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции трябвало да поведе битка с ГЕРБ, тъй като за “Демократична България” най-важно било Бойко Борисов да отстъпи властта.

Самата Илияна Цанова отказала да влиза във военни действия, тъй като приемала себе си за умерен и коректен политик. Бившият вицепремиер декларирала, че уважава кмета Йорданка Фандъкова, с която е работила, както е помагала и на много други кметове, работейки в Европейската банка за възстановяване и развитие.

След отказа на Илияна Цанова “Демократична България” издигна Борислав Игнатов.

Цанова вярвала, че така наречената градска десница е естествен партньор на ГЕРБ и двете, макар и бидейки различни, може и трябва да намерят общ език. И да направят широка база, която има потенциал да привлече още по-голяма периферия - с тези 300 - 400 хиляди десни избиратели, които не гласуват за ГЕРБ.

Паралелно за обща кандидатура между ГЕРБ и така наречената градска десница е работил и Росен Плевнелиев. Президентът (2012-2017) призна в интервю за “24 часа”, че се е опитал да изгради мост между евро-атлантическите сили в страната, за да се даде отпор на популистите, на тези, които желаят друга геополитическа ориентация. Той очаквал на тези избори градската десница да гради мостове към ГЕРБ, а Борисов и Фандъкова били готови за това.