Гешев: Усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, не е вярно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7634505 www.24chasa.bg
Ивайло Иванов и Иван Гешев СНИМКА: Румяна Тонева

Усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, не е вярно, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев след акция срещу лихвари и рекетьори на полиция и прокуратура в столичния кв. "Христо Ботев".

Зад решетките били прибрани петима като част от престъпна банда. 3-ма от тях са криминално проявени, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Групата освен с лихварство се е занимавала и разпространение на дрога.

Жертви на заподозрените били бедни хора с нисък социален статус. Давали им пари назаем с огромен процент лихва на ден. Този, които не се издължавал навреме бил заплашван и пребиван.  

"В края на месеца сумата нараства и става огромна. Длъжниците стават бели роби, задължени до гроб", описа профила им Гешев. Бандата е действала от 2015 г., тъй като много рядко някой се осмелявал да свидетелства срещу тях, обясни главният секретар на МВР.

"Държавата - прокуратурата и МВР са в дълг пред българските граждани за битовата престъпност. Това е сегмент на престъпността, при който може да има доста по-драстичен резултат при активна работа. Ако е имало съмнение, че законът се прилага по-различен начин, с работата си ще покажем, че няма да правим разлика за етнос и социално положение", заяви заместникът на Сотир Цацаров.

Утре Специализираната прокуратура ще преценява на колко от задържаните ще повдигне обвинения и с какви мерки за неотклонение.