Гешев: Усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, не е вярно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7634505 www.24chasa.bg
Ивайло Иванов и Иван Гешев СНИМКА: Румяна Тонева

Усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, не е вярно, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев след акция срещу лихвари и рекетьори на полиция и прокуратура в столичния кв. "Христо Ботев".

Зад решетките били прибрани петима като част от престъпна банда. 3-ма от тях са криминално проявени, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Групата освен с лихварство се е занимавала и разпространение на дрога.

Жертви на заподозрените били бедни хора с нисък социален статус. Давали им пари назаем с огромен процент лихва на ден. Този, които не се издължавал навреме бил заплашван и пребиван.  

"В края на месеца сумата нараства и става огромна. Длъжниците стават бели роби, задължени до гроб", описа профила им Гешев. Бандата е действала от 2015 г., тъй като много рядко някой се осмелявал да свидетелства срещу тях, обясни главният секретар на МВР.

"Държавата - прокуратурата и МВР са в дълг пред българските граждани за битовата престъпност. Това е сегмент на престъпността, при който може да има доста по-драстичен резултат при активна работа. Ако е имало съмнение, че законът се прилага по-различен начин, с работата си ще покажем, че няма да правим разлика за етнос и социално положение", заяви заместникът на Сотир Цацаров.

Утре Специализираната прокуратура ще преценява на колко от задържаните ще повдигне обвинения и с какви мерки за неотклонение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България