Миньор черпи децата с протестърски сладолед 12 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7635014 www.24chasa.bg
На ларгото в Смолян се извиват опашки за сладоледа на Минчо Хаджиев. СНИМКА: Валентин Хаджиев

- Минчо Хаджиев  от Смолян улучил рецептата чак от 20-и опит

- Заради каузите, на които се посвещава, агенцията по храните няма как да го глоби

Всички продукти, които влагам в сладоледа- мляко, какао, захар и яйца, са от пазара, минали са всякакви проверки. Щом ги направя на сладолед обаче, възниква проблем и чиновници тръгват да ми искат документ за произход, сякаш съм търговец.

Това казва 55-годишният миньор Минчо Хаджиев от Смолян. Както “24 часа” писа, той направи най-сладкия протест в историята. На 29 август раздаде на децата безплатно 700 сладоледа в центъра на града. За да се спаси от бюрокрацията обаче, Хаджиев предвидливо бе поискал от кмета Николай Мелемов разрешение за протест. Прави го всяка година. Този път - за по-добро образование.

“От агенцията по храните

се опитаха да ме

изгонят, а доста

дечица чакаха на

опашка

Отидоха да търсят съдействие от полицията. Не за първи път се опитват да ме изгонят, но полицията винаги им отказва съдействие, защото нарушават конституционното ми право на протест. Агенцията следи за законови нарушения, а аз дарявам сладолед безвъзмездно и безкористно, защо да ме преследват?”, казва смолянчанинът. През годините е протестирал за по-добра съдебна система, срещу престъпността, корупцията и други наболели въпроси.

Преди две години протестът му бе с искане

на тел. 112 да се

приемат не само

гласови

съобщения, а и

снимки

“Ако идеята ми се приеме, ще се спасят десетки човешки животи, ще се спестят и средства на държавата. Ако има снимки, в спешния център ще се ориентират много по-ясно и ще преценят какъв екип е нужен за дадено произшествие”, казва миньорът.

В община Смолян обаче знаят добре за акциите му и без проблем му дават разрешение за протест всяка година.

“Аз не развивам търговска дейност, не промотирам продукт с комерсиална цел, за да имам нужда от бумаги. Ако поканя хората от града вкъщи и ги черпя, не е ли същото? По тази логика

документи за

произход трябва

да имат всички,

които раздават

курбани

по църкви и джамии”, казва той.

“Всеки прави нещо за обществото - един съгражда чешма, друг дава пари за храмове. Садоледът е моята дан към другите”, уточнява Хаджиев. Той обяснява, че 15 години раздава сладоледа за здраве и в памет на негови близки. До момента е направил над 2 тона. От две години раздава сладолед и в Мадан, където работи в рудник “Върба”. Избира, когато се застъпват две смени и има повечко хора. Тази година там е черпил 2 пъти, предстои още веднъж, но във всички случаи преди старта на изборната кампания. Защото

често го питали,

като раздава

безплатно

сладолед, за коя

партия агитира

Дипломираният минен инженер се научил случайно да прави сладолед.

Закрили рудника в Смолян, останал без работа, а трябвало да гледа баба си и дядо си в село Могилица през зимата. Идеята да прави сладолед му хрумнала някак напук, защото навън било минус 20 градуса. Събрал продуктите и започнал да експериментира. “Не ми се получаваше чак до 20-ия опит. Тогава нямаше интернет на село, при баба и дядо не намерих нито една готварска книга. Криех несполуките в кофата за кравата, за да не разберат възрастните, които щяха да се разсърдят на разхищенията”, спомня си той. След като схванал чалъма на приготвянето,

първите му

дегустатори през

2002 г. били

децата в село

Могилица

Раздавал им сладолед всяка вечер. През лятото обаче трябвало да коси до късно и не успял три дни да приготви сладолед за децата. Хлапетата се ядосали, че в най-горещите дни няма, и му надраскали колата. “Всичко мина с лека забележка, дори родителите им не научиха какво са направили”, казва Хаджиев.

“Правя най-често шоколадов, но мога и други видове. Понеже раздавам на много хора, избягвам да слагам плодове - с тях има риск сладоледът да се пресече. Когато е в големи количества, варя час и отгоре сместа - докато заври. Тъй като е гъста, сладоледената маса завира при 104 градуса. Какаото има алкален характер и много рядко се пресича. Правя и плодов сладолед, но в много малки дози. Имам мощен хладилник, изчаквам сместа да изстине до 60 градуса и я слагам в него. Като стигне 7-8 градуса, чак тогава го слагам за замразяване. За да стане всичко това, включвам вентилатор за охлаждане на хладилника”, разказва Хаджиев. Твърди, че освен хладилника

не използва

никакви

елекрически

пособия, действа

само с лъжица

Преди да постъпи в рудника, той бе 13 г. метеоролог на станцията до обсерваторията “Рожен”. През зимата обаче взема отпуск и работи като ски учител в Пампорово. Хаджиев е съдия по ски от началото на 90-те години. Почти не е пропускал кръгове за европейска и световна купа, които се провеждат у нас. Гордее се, че покрай състезанията е конатактувал с големи звезди като Марк Жирардели, Алберто Томба и Линдзи Вон.