Нови 3,5 млн. лева за археология по “Хемус”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7635078 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков посетиха разкопките на “Хемус” на 14 август, когато археолозите заявиха, че са им нужни още 2 месеца за проучване.

Започва проучване на 60-те км, които ще минават през отбивката за Плевен

Пътната агенция покани Националния археологически музей към БАН да подаде оферти за археологически проучвания за втория етап от изграждане на магистрала “Хемус” - шейсетте километра между пътен възел “Каленик” през отбивката за Плевен до пътен възел “Летница”. Това гласи обявата, публикувана в понеделник на сайта на АПИ.

Пътната агенция и музеят към БАН имат рамков договор от 2015 г., по силата на който археолозите извършват предварителните проучвания по трасето на “Хемус”. Така те трябва да установяват дали по него или в зоната на сервитута на бъдещата магистрала има значими артефакти, които изискват по-задълбочени проучвания и евентуално консервиране.

Според Закона за културното наследство след приключването на предварителните проучвания се свиква междуведомствена комисия, назначена от министъра на културата. Тя решава дали работата на археологическия обект е приключила и теренът може да се освободи за строителни дейности. Ако са нужни допълнителни дейности за опазването на откритите паметници, разкопките трябва да продължат до пълното проучване на обекта, като разходите се поемат от възложителя, т.е. от АПИ. След това отново се свиква комисия, която решава какво да се прави с откритото.

Първоначалното проучване, което се обявява сега, има прогнозна стойност 3,5 млн. лв. с ДДС. Самото трасе е разделено на 16 подучастъка, за които са предвидени различни срокове за проучването - между 30 и 90 календарни дни. На три от подучастъците има надгробни могили, личи от списъка, който е приложен към заданието.

Окончателните доклади за откритото трябва да се представят на АПИ до 30 дни от приключването на срока на проучването, т.е. окончателният резултат от първоначалното проучване на археологията ще са ясни към началото на идната година. Ако не се налагат допълнителни дейности, строителството на този 60-километров участък може да започне напролет, тъй като изпълнителят му отдавна е ясен - държавната “Автомагистрали” ЕАД.

Само преди около 2 седмици в друг участък от “Хемус” - между Белокопитово и Буховци, археолозите се натъкнаха на два обекта, които са от около 5 хиляди години преди новата ера. Единият от тях се нуждае от по-подробно изследване, което ще отнеме два месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона