Нови 3,5 млн. лева за археология по “Хемус”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7635078 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков посетиха разкопките на “Хемус” на 14 август, когато археолозите заявиха, че са им нужни още 2 месеца за проучване.

Започва проучване на 60-те км, които ще минават през отбивката за Плевен

Пътната агенция покани Националния археологически музей към БАН да подаде оферти за археологически проучвания за втория етап от изграждане на магистрала “Хемус” - шейсетте километра между пътен възел “Каленик” през отбивката за Плевен до пътен възел “Летница”. Това гласи обявата, публикувана в понеделник на сайта на АПИ.

Пътната агенция и музеят към БАН имат рамков договор от 2015 г., по силата на който археолозите извършват предварителните проучвания по трасето на “Хемус”. Така те трябва да установяват дали по него или в зоната на сервитута на бъдещата магистрала има значими артефакти, които изискват по-задълбочени проучвания и евентуално консервиране.

Според Закона за културното наследство след приключването на предварителните проучвания се свиква междуведомствена комисия, назначена от министъра на културата. Тя решава дали работата на археологическия обект е приключила и теренът може да се освободи за строителни дейности. Ако са нужни допълнителни дейности за опазването на откритите паметници, разкопките трябва да продължат до пълното проучване на обекта, като разходите се поемат от възложителя, т.е. от АПИ. След това отново се свиква комисия, която решава какво да се прави с откритото.

Първоначалното проучване, което се обявява сега, има прогнозна стойност 3,5 млн. лв. с ДДС. Самото трасе е разделено на 16 подучастъка, за които са предвидени различни срокове за проучването - между 30 и 90 календарни дни. На три от подучастъците има надгробни могили, личи от списъка, който е приложен към заданието.

Окончателните доклади за откритото трябва да се представят на АПИ до 30 дни от приключването на срока на проучването, т.е. окончателният резултат от първоначалното проучване на археологията ще са ясни към началото на идната година. Ако не се налагат допълнителни дейности, строителството на този 60-километров участък може да започне напролет, тъй като изпълнителят му отдавна е ясен - държавната “Автомагистрали” ЕАД.

Само преди около 2 седмици в друг участък от “Хемус” - между Белокопитово и Буховци, археолозите се натъкнаха на два обекта, които са от около 5 хиляди години преди новата ера. Единият от тях се нуждае от по-подробно изследване, което ще отнеме два месеца.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г