Банда от 5-има жестоки лихвари разбита при акция в ромското гето до летището в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7635181 www.24chasa.bg
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов (вляво) и зам.главният прокурор Иван Гешев пристигнаха в квартала, докато течеше операцията по залавянето на лихварите. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Жертвите на мутрите ставали бели роби - длъжници до гроб. Намерени са

и наркотици

Жестока банда лихвари бяха задържани в София при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в понеделник.

Още от сутринта тежковъоръжени полицаи блокираха циганското гето в кв. “Христо Ботев” до летището.

5-има души

са арестувани,

действали са

от 2015 г.

Има данни, че освен с лихварство са се занимавали и с разпространение на наркотици, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който пристигна на мястото заедно със зам.главния прокурор Иван Гешев.

“За никого не е тайна, че в определени райони, където населението е с нисък социален статус, има криминални авторитети, които се занимават с незаконни дейности - лихварство, насилствени действия, наркотици и дори купуване на гласове. Има усещане в обществото, че държавата отсъства в тези райони, ние ще докажем, че това не е така”, каза Гешев от мястото на акцията в квартала.

Арестуваните са роми. Трима от тях са криминално проявени. Двама скоро са навършили пълнолетие. Давали са дребни суми с огромни лихви на ден на бедни хора.

За да събират

вземанията, са

заплашвали и

пребивали

жертвите си

“Длъжниците им стават бели роби, задължени до гроб. Времената на такива хора в такива общности ще свършат. И най-слабата държава е по-силна от всеки престъпник. Държавата в лицето на прокуратурата и МВР е в дълг към българските граждани заради битовата престъпност”, заяви Иван Гешев.

Засега няма данни арестуваните да са купували гласове за местния вот през октомври, посочиха разследващите.

Във вторник ще бъдат повдигнати обвинения на задържаните. От прокуратурата ще изпратят материали и в антикорупционната комисия. Стандартно започва и

проверка от НАП

за приходите и

разходите на

задържаните Строителният контрол ще проверява законни ли са къщите им.

Това е втората мащабна акция на МВР и прокуратурата в голямо циганско гето. През март бяха задържани 14 души от престъпната банда на Коце Белия в кв. “Орландовци”. Обвиненията срещу него и роднините му са за лихварство, разпространение на дрога, грабежи, кражби и притежание на големи количества алкохол без бандерол.

През последните месеци бяха ударени цигански тартори и хората им във Видин, Димитровград, Бургас и на много други места. 

“Ако има съмнения, че законът се прилага по различен начин за различни групи от хора и общности, ние с работата си ще покажем, че няма да правим разлика за етнос и социално положение на тези, които вършат престъпления”, каза още Иван Гешев.

Освен с лихварите по циганските махали

прокуратурата и

МВР работят и за

намаляване на

ало измамите

Преди няколко месеца бяха задържани Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, а в петък беше ударена бандата на Димитър Серафимов-Келеша от Левски. В неделя Специализираният наказателен съд остави в ареста телефонните терористи.