Съдят избягал затворник в Ловеч, отвлякъл жена за заложник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7635858 www.24chasa.bg
Съдът в Ловеч Снимка: Архив

Тръгна делото срещу Борис Иванов, обвинен в бягство от затвора и в отвличане, при условията на опасен рецидив. Поредното си престъпление той извърши на 21 юни м.г., а два дни по-късно - на 23 юни, бе заловен в гр. Летница, след като взе жена за заложник. Иванов своеволно напусна обект от открит тип край Ловеч, където работейки изтърпявал последните месеци от наказанието си. В издирването му се включиха всички сили на реда плюс жандармерия. Обходени и претърсени бяха местности около града и близки населени места. Откриха го в царевична нива до жп гарата в Летница.

На заседание на 8 юли подсъдимият отказа процесът срещу него да бъде гледан при условията на съкратеното съдебно следствие, тъй като не беше съгласен с част от посочените в обвинителния акт факти. Затова съдът взе решение делото да бъде гледано по общия ред, с призоваване и разпит на свидетели.

"Не мислех да бягам - просто тръгнах към портала и изведнъж много ми домъчня за децата ми", обясни мотива за бягството си Борис. От показанията му стана ясно и защо не е искал съкратено следствие - неговите думи коренно се различаваха от тези на похитената Петкана Грозданова.

Според разказа му излиза, че не е отвличал жената. Използвайки умалителни думи той обясни, че във въпросния ден влязъл в дома на Петкана. Първоначално дори не я видял в стаята. Обръщайки се я съзрал на леглото и се изплашил, тя също. Но не оказал никаква принуда. Помолил за храна и Паткана му предложила питка и тиквички. Взел си, но оставил половината от хляба за нея, проявил и грижа като й дал да си изпие лекарствата. След което пак я помолил за го придружи навън, за да не се обърка. Човеколюбиво й напомнил да си вземе връхна дреха, за да не настине.

Съдебното заседание продължава и в момента. Вероятно до края на деня ще бъде произнесена присъдата.