Борисов: Дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7636716 www.24chasa.bg
Александер Добринд и Бойко Борисов Снимка: Фейсбук

Германия внася повече, отколкото изнася към България

"Искам да изкажа задоволството си и радост, че мога да приветствам нашия добър приятел Бойко Борисов. За нас е чест, че министър-председателят е отделил от своето време, за да ни посети тук. Това заяви председателят на Групата на ХСС Александер Добринд, след като посрещна българския премиер в Берлин.

"Тази среща се провежда във важен исторически момент, 30 години след падането на стената. Това е особено символично за нас. Отбелязвайки тази годишнина, ние искаме да подчертаем, че възстановяването на Западна Европа зависеше от усилията на Източна Европа. Страните от Централна и Източна Европа са наши приятели и ние можем да разчитаме на тях. Бойко Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа, аз изпитвам огромен респект към това, което неговото правителство постигна през годините", добави той.

"Нашите икономически отношения са изключително близки, както между Германия и България, така и между Бавария и България. В областта на автомобилите например имаме много заводи. Бихме били доволни, ако тази тенденция се засили. България регистрира едно много успешно развитие, особено ако се обърне внимание на финансовата област. Икономическият растеж води до повишаване на жизнения стандарт и търговският баланс става все по-впечатляващ. В момента Германия внася повече от България, отколкото изнася за България", обясни Добринд.

"България отговаря за една изключително важна задача, а именно защитата на външните граници на Европа.Искам да благодаря на България за това, че спазвайки правилата на ЕС, гарантира по изряден начин защитата на външната граница с помощта на "Фронтекс", каза още той. "Особено сме заинтересовани сега, когато предстои новата комисия да се учреди и да почне да работи, да сме в разбирателство с Източна Европа".

"Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава. Сега ни предстоят интересни срещи. Имахме хубав близък и откровен разговор с Бойко. Направи ми впечатление колко добре познава историята на града", завърши Добринд.

"Благодаря за любезната покана и за добрите думи, защото тази оценка е важна, не само за нас, но и за инвеститорите, които я чуват. Когато бях още кмет, тогавашният кмет на Берлин ни даде парчета от Берлинската стена. Хиляди хора минават на ден и ги виждат пред Националния дворец на културата", заяви премиерът на България Бойко Борисов. 

"Не мога да не благодаря и на Меркел за подкрепата, която сме имали винаги в нейно лице. А що се касае до ХСС и нейния лидер, ние дължим толкова много, че мога да кажа само едно: Благодаря! И сега това, което вътре ще говорим - не само за Централна и Източна Европа, не само, че много мозъци изтекоха оттам и сега чрез инвестициите ние сме длъжни да си ги върнем. Искам Западните Балкани, които са огромен резервоар за възможности, да залегнат в програмите и на вашите министерства. Защото виждате колко е просто, дори футболен мач може да изкара танк, за да напомни за миналото", добави Борисов.

"Това, което предлагам, е Балканите да станат една привлекателна част от Европа. В Централна и Източна Европа доста от проблемите се решиха. Западните Балкани са риск. Има какво да си кажем и по опазването на околната среда, и по проблемите с миграцията. Но да не изнервяме депутатите, които ни чакат, няма да е любезно от наша страна. Факт е, че сте се подготвили много добре. Това е знак към българите, че колкото и малко, сме допринесли с нещо", каза още премиерът.

"За немските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на Еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции. Що се касае до Шенген - в момента не знам дори дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията.Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александър каже "Вие сте в Шенген", те ще напънат и България. Имаме хубава поговорка: "Всяко зло за добро". Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген", обясни Борисов.

По отношение на темата за Брекзит премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били направени какви ли не отстъпки, но към днешна дата няма нищо по-различно отпреди три години. „Аз съм участник на съветите и още преди няколко години, когато започна Брекзит, казах, че той няма да излезе добре. Преди седмица говорих и с Борис Джонсън. Огромни интереси има за Европа и Великобритания, голяма икономика, милиони хора работят от двете страни“, очерта ситуацията българският министър-председател.

В отговор на журналистически въпрос Александер Добриндт отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител е в дебати. „Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст“, уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки

Зловеща прогноза за апокалиптичен спад в световната икономика заради епидемията от коронавирус направи във Фейсбук бивят депутат и зам.-финансов министър Георги Кадиев. "Когато САЩ кихне, световната икономика ляга на легло. Дори и през най-лошите дни на кризата от 2008-2009 безработните в САЩ не са се увеличавали с повече от 600 хил